Στο Φούλε το σχέδιο για την Αμμόχωστο

Στη συνάντηση που θα έχει προσεχώς ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης με τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, αναμένεται να υποβληθεί η πρόταση της Λευκωσίας για την Αμμόχωστο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», υπάρχει ήδη συνεννόηση της κυπριακής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες για το θέμα, ώστε ο κοινοτικός Επίτροπος να αναλάβει να μεταφέρει την πρόταση στην τουρκική κυβέρνηση.

Ο Στέφαν Φούλε δεν πρόκειται

να διαδραματίσει τον ρόλο του μεσολαβητή, υπό την έννοια ότι θα παρέμβει σε κάποια φάση και θα υποβάλει δική του, ενδεχομένως, συμβιβαστική πρόταση. Αυτή το ενδεχόμενο δεν συγκεντρώνει την προτίμηση της Λευκωσίας, που θα επιθυμούσε να αναλάβει ρόλο κομιστή ο Ευρωπαίος επίτροπος, ο οποίος με το κύρος που διαθέτει ως εκ της θέσεώς του να ασκήσει την επιρροή του για να υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα της Αμμοχώστου.

Η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης αφορά το άνοιγμα της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου και επιστροφή των νομίμων κατοίκων της, καθώς και τη συνδιαχείριση του λιμανιού υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, η Λευκωσία συνδέει το θέμα της Αμμοχώστου με το «ξεπάγωμα» ενταξιακών κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις Τουρκίας- ΕΕ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα