Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Η Ουκρανία, αλλά και η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας, είναι στην κορυφή της ατζέντας των συνομιλιών της διήμερης Συνόδου των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, που ξεκινάει σήμερα στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του ΥΠΕΘΑ Δ. Αβραμόπουλου.

Στη Σύνοδο θα συζητηθεί από τους Υπουργούς Άμυνας η ενδιάμεση έκθεση αμυντικών δυνατοτήτων
της Συμμαχίας, το κείμενο της οποίας θα παρουσιάσει ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Anders Fogh Rasmussen και που αναμένεται να υιοθετηθεί, οριστικά, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο της Συνόδου θα συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα βελτίωσης διαλειτουργικότητας, συνεργασίας και διαλόγου με τους εταίρους της Συμμαχίας, η περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας CFI, οι εξελίξεις στον τομέα αναδιάρθρωσης της Συμμαχίας, η Κυβερνοάμυνα και η θαλάσσια στρατηγική του ΝΑΤΟ, θέμα για το οποίο ο κ. Αβραμόπουλος θα αναφερθεί στις σχετικές συζητήσεις για τη θαλάσσια στρατηγική της Ε.Ε. που έγιναν την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα στην άτυπη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας. Στο αποψινό δείπνο εργασίας, θα συζητηθεί εκτενώς η κατάσταση στην Ουκρανία και η αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος του 2014.

Την Πέμπτη, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τις χώρες εταίρους, που συνεισφέρουν στην αποστολή της ISAF (πολυεθνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν, όπου μετέχει και η Ελλάδα). Στη Συνεδρίαση θα πάρουν μέρος και ο υπουργός Άμυνας του Αφγανιστάν Bismullah Khan Muhammadi, ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ κ. Jan Kubis και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Catherine Ashton.

Η υπουργική Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με τη συνεδρίαση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας . Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα διευθύνεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Άμυνας Oleksandr Oliynyk. Η Ουκρανία είναι μια μακροχρόνια εταίρος του ΝΑΤΟ και έχει λάβει μέρος σε όλες τις επιχειρήσεις της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία, σε δηλώσεις της η Εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου είπε ότι, «το ΝΑΤΟ σέβεται τα δικαιώματα του Ουκρανικού λαού και συνεπώς, το δικαίωμα επιλογής του ηγεσίας του ή άλλων επιλογών, για το μέλλον της χώρας τους. Ελπίζουμε, ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία και τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην χώρα αυτή.»

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα