Ο Τύπος στον Κόσμο

Ο κίνδυνος από τις αποσχιστικές τάσεις στα νότια της Ουκρανίας αλλά και το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα της χώρας εξακολουθούν να απασχολούν τον διεθνή Τύπο, που πλέον όμως ασχολείται και με τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και τις νέες διαστάσεις που λαμβάνει το σκάνδαλο διαφθοράς.


Για την Ουκρανία

"Απέτυχε η Ουκρανία να σχηματίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση" λέει η Wall Street Journal (WSJ), την ίδια ώρα ο Guardian υπογραμμίζει πως "Οι νέοι ηγέτες της Ουκρανίας φοβούνται πως η Ρωσία

επιδιώκει απόσχιση της χώρας". Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποιεί κατόπιν συνάντησης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για «επικίνδυνες ενδείξεις» αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε τη συνάντηση για το ζήτημα της Κριμαίας στη σκιά των διαδηλώσεων στη νότια χερσόνησο εναντίον της ηγεσίας που ανέλαβε στο Κίεβο μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς, ο οποίος όπως αποφασίστηκε θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ προειδοποιεί κατόπιν συνάντησης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας για «επικίνδυνες ενδείξεις» αποσχιστικών τάσεων στην Κριμαία και απειλές για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Ο Τουρτσίνοφ συγκάλεσε τη συνάντηση για το ζήτημα της Κριμαίας στη σκιά των διαδηλώσεων στη νότια χερσόνησο εναντίον της ηγεσίας που ανέλαβε στο Κίεβο μετά την αποπομπή του Γιανουκόβιτς, ο οποίος όπως αποφασίστηκε θα παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. "Το μέλλον της χώρας αποφασίζεται στο κοινοβούλιο" λέει η Monde. Δεν σταματά τις εργασίες της η Ουκρανική Βουλή έχει ήδη αποφασίσει συνταγματική αναθεώρηση έως και την παραπομπή του Γιανουκόβιτς στο ΔΠΔ της Χάγης. Στο μεταξύ, "Η Ευρώπη εξετάζει τις επιλογές της στην Ουκρανία" λένε οι NYTimes. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάθριν Άστον δήλωσε πως η Ευρώπη είναι πρόθυμη να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, υπό όρους, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει την ανάγκη διατήρησης των σχέσεων Κιέβου - Μόσχας.


Για την Τουρκία

Με βασικό σύνθημα "Ερντογάν κλέφτη" χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν χθες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης απαιτώντας την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού, ώρες μετά τη διαρροή υποκλαπείσας τηλεφωνικής συνομιλίας, στην οποία ο Ερντογάν και ο γιος του φέρεται να συζητούν πώς θα «φυγαδεύσουν» μαύρο χρήμα ύψους 1 δισ. δολαρίων, τη στιγμή ακριβώς που αρχίζει η έρευνα για τις μίζες. Η αστυνομία "απάντησε" κάνοντας χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνων, ενώ επεισόδια σημειώθηκαν και σε διαδήλωση φοιτητών στην Άγκυρα. Πάντως, η Hurriyet επιλέγει σήμερα να κάνει βασικό θέμα τη διάψευση του πρωθυπουργού Ερντογάν και την αντεπίθεση που έκανε απευθυνόμενος στην ΚΟ του κόμματος του σε παράγοντες πέραν του Ατλαντικού... "Πρόκειται για ανήθικη επίθεση" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός κατηγορώντας χωρίς όμως να τον κατονομάζει, τον ηγέτη της αδελφότητας Χιζμέτ, Φετουλάχ Γκιουλέν. Ήδη διατάχθηκε πάντως εισαγγελική έρευνα για την υπόθεση, ενώ ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου επέμεινε πως "οι υποκλαπείσες τηλεφωνικές επικοινωνίες είναι το ίδιο αληθινές, όσο και το όρος Αραράτ". "Η Τουρκία κολλημένη στο δράμα... αυτή τη φορά όμως είναι πολιτικό" λένε οι NYTimes. Είναι γνωστή η αγάπη των Τούρκων για τις δραματικές τηλεοπτικές σειρές, αυτή τη φορά όμως δραματική είναι η πολιτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. Πλέον απειλείται ανοιχτά η εξουσία του Ταγίπ Ερντογάν.

Για το Ρέντσι

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρέντσι κέρδισε ψήφο εμπιστοσύνης και στην Κάτω Βουλή λέει η WSJ. Και την ψήφο εμπιστοσύνης της ιταλικής Βουλής εξασφάλισε η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι με 378 θετικές ψήφους, 220 αρνητικές και μια αποχή, έπειτα από μία κοινοβουλευτική συνεδρίαση κατά την οποία ο Ενρίκο Λέτα απέφυγε επιμελώς να τον χαιρετήσει Ο 39χρονος Ρέντσι επανέλαβε τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να καταλάβουν πως ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει με διπλάσια ταχύτητα από εκείνη της Ευρώπης. "Ψήφος εμπιστοσύνης για τον Ρέντσι και στην Βουλή" αναφέρει η Corriere de la Sera. Oι ιταλικές εφημερίδες πάντως δίνουν έμφαση στο σφιχταγκάλιασμα μεταξύ Λέτα και Μπερσάνι.


"Το Πεκίνο πνίγεται στο νέφος - Προειδοποιήσεις να μην βγουν από τα σπίτια τους οι πολίτες απευθύνουν οι αρχές" αναφέρει η Corriere de la Sera, ενώ ο Guardian τονίζει: "Η τοξική μόλυνση του αέρα στην Κίνα μοιάζει με πυρηνικό χειμώνα και απειλεί την αγροτική παραγωγή". Στο μεταξύ, χιλιάδες από τους συνολικά περίπου 20 εκατ. κατοίκους του Πεκίνου μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας υποφέροντας από καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα.Οι αρχές του Πεκίνου έχουν ήδη κάνει βήματα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα με τη μετεγκατάσταση των περισσοτέρων ρυπογόνων βιομηχανιώνκαθώς και τη μείωση των μετακινήσεων των κρατικών οχημάτων, όμως δεν έχει συμβεί το ίδιο και στις γύρω περιοχές, οι οποίες φαίνεται ότι δεν έχουν θέσει ως στόχο τη μείωση της καύσης του άνθρακα. Παράλληλα είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με διεθνείς έρευνες 16 απ΄τις 20 πιο μολυσμένες ατμοσφαιρικά πόλεις βρίσκονται στην Κίνα. Πάντως, σύμφωνα με την Monde ένας πολίτης μηνύει το κράτος για την αναποτελεσματικότητα που έχει επιδείξει στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Λι στην αγωγή του ζητά από την Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος "να κάνει ό,τι προβλέπεται για τον έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σύμφωνα με τον νόμο".


Για την Ελλάδα

Παρά τη διάψευση του δημοσιεύματος από το ΔΝΤ των Financial Times (FT) που προσδιόριζε στα 20 δισ ευρώ τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, σήμερα η βρετανική οικονομική εφημερίδα κάνει επίσης λόγο για σοβαρή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών - ο προσδιορισμός των κεφαλαιακών αναγκών τους γίνεται "κλειδί" για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας.


Για τον Ολυμπιακό

"Δύσμοιρη... Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ ηττήθηκε στην Ελλάδα" λέει το BBC. H Mάντσεστερ Γιουνάιτεντ αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της εξόδου από το Τσάμπιονς Λιγκ μετά την ήττα της με 2-0 από τον Ολυμπιακό στην πρώτη φάση των "16". "Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Γ. 2-0" λέει ο Guardian. H ομάδα του Ντέιβιντ Μόιες ηττήθηκε με δύο γκολ στην Ελλάδα και αντιμετωπίζει πλέον μια πολύ δύσκολη αποστολή εάν θέλει να προχωρήσει στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. "Ταπεινώθηκε από τον Ολυμπιακό η Μάντσεστερ Γ." λέει η Corriere de la Sera. "H Γιουνάιτεντ αντιμέτωπη με σημείο μη επιστροφής, μετά την ελληνική τραγωδία" λένε και οι Times του Λονδίνου.

Επιμέλεια: Αλεξάνδρα Βουδούρη

Keywords
Τυχαία Θέματα