Στο επίκεντρο ενέργεια και φοροδιαφυγή

Η ενέργεια και η χάραξη ενός πανευρωπαϊκού σχεδίου κατά της φοροδιαφυγής είναι τα δύο κύρια θέματα της σημερινής άτυπης συνόδου κορυφής των 27 στις Βρυξέλλες.Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, να συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου ιδιαίτερη αναφορά στη διασύνδεση των απομονωμένων περιοχών της Ευρώπης, στις οποίες περιλαμβάνονται τα ελληνικά νησιά. Η ελληνική πλευρά προσβλέπει στην επέκταση των ευνοϊκών όρων ευρωπαϊκής χρηματοδότησης (εκτός ΕΣΠΑ) στα ελληνικά νησιά, καθώς,

μόνο στις Κυκλάδες θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως από ηλεκτρική ενέργεια.

Επιπλέον, η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιχειρηματολογήσει υπέρ του Αδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου.

Στο θέμα της φοροδιαφυγής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να σταθεί σε γενικές κατευθύνσεις, ενώ εντείνονται οι πιέσεις προς την Αυστρία και το Λουξεμβούργο να αποδεχθούν την αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε.

«Για άλλη μια φορά οι ηγέτες της Ευρώπης αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, καθώς είναι φανερό ότι οι όποιες κρίσιμες -για το ενεργειακό και οικονομικό μέλλον της ηπείρου- αποφάσεις μετατίθενται για το μέλλον», δήλωσε η υπεύθυνη τομέα εξωτερικής του ΣΥΡΙΖΑ Ρένα Δούρου.

«Τα μέτρα της ΕΕ για την πάταξη της φοροδιαφυγής δεν αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο, αλλά τσακίζουν τους αυτοπασχολούμενους και τις μικρές επιχειρήσεις» αναφέρει το ΚΚΕ.

«Η ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή πρέπει να τελειώσει και στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά», τονίζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της για τη Σύνοδο Κορυφής προσθέτοντας πως η απλή έκθεση των προθέσεων δεν αρκεί αν δεν συνοδευτεί από πολιτικές και μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα