ΝΥ: Ολοκληρώνεται η επίσκεψη Ιερώνυμου

Με ξενάγηση στο Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης και ειδικότερα στις αίθουσες Βυζαντινής Τέχνης, ολοκληρώνεται σήμερα το πρόγραμμα της επίσκεψης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στη Νέα Υόρκη.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος και τα μέλη της συνοδείας του, μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, μετέβησαν χθες στο λεγόμενο "Σημείο Μηδέν" των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όπου έχει ανεγερθεί το υψηλότερο κτίριο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ονομασία "One
World Trade Center" και με συμβολικό ύψος 1776 πόδια.

Τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ξενάγησε στον χώρο του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου ο Στίβεν Πλέιτ, γενικός υπεύθυνος της ανάπλασης και ανοικοδόμησης της περιοχής. Από τον 26ο όροφο του νέο κτιρίου παρουσίασε τη συνολική εικόνα των έργων, συμπεριλαμβανομένου και του σημείου όπου σύντομα πρόκειται να αρχίσουν οι εργασίες ανοικοδόμησης της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, που είχε καταστραφεί ολοσχερώς από την πτώση των δίδυμων πύργων.

Ο κ. Ιερώνυμος τέλεσε σύντομη επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης και ανταποκρίθηκε στο αίτημα του κ. Πλέιτ να υπογράψει έναν από τους τοίχους του κτιρίου.

Νωρίτερα, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος προεξήρχε Θείας Λειτουργίας στον εορτάζοντα καθεδρικό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν. Η ομώνυμη κοινότητα πανηγύριζε χθες την εορτή της εκκλησίας, γιόρταζε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της και υποδεχόταν για πρώτη φορά τον προκαθήμενο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και οι αρχιερείς που συνοδεύουν τον κ. Ιερώνυμο, μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και επίσκοπος Διαυλείας Γαβριήλ, καθώς και οι επίσκοποι της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Φασιανής Αντώνιος και Ζήλων Σεβαστιανός και ο ιερατικός προϊστάμενος του ναού π. Ιωάννης Λαρδάς. Παρέστησαν ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ευάγγελος Κυριακόπουλος και η γενική πρόξενος της Κύπρου Κούλα Σοφιανού.

«Είναι πολύ φτωχή η γλώσσα μας για να εκφράσουμε το μέγεθος της τιμής που μας κάνετε μακαριώτατε με την παρουσία σας», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, παρουσιάζοντας τον επίσημο επισκέπτη.

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε για τη ζωή του Αγίου Κωνσταντίνου και του Σαούλ, δηλαδή του Αποστόλου Παύλου, τη μεταστροφή και τη μετάνοιά τους, επισημαίνοντας ότι η μετάνοια, η αλλαγή του τρόπου σκέψης και συμπεριφοράς, είναι κάτι που χρειάζεται να συμβεί και στην Ελλάδα και στην Κύπρο, για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, όπως είπε, προσθέτοντας: «Η παρουσία μας εδώ μας έδωσε πολύ δύναμη και θα προσπαθήσουμε να τη μεταφέρουμε πίσω στην Ελλάδα, διότι έχουμε ρίζες κοινές και πρέπει όλοι μαζί να τις ποτίζουμε, να τις καλλιεργούμε και να τις ενισχύουμε».

Στο τέλος της λειτουργίας, ο αρχιεπίσκοπος προσέφερε δώρο έναν σταυρό ευλογίας για τον Ναό, εις ανάμνηση της ημέρας και της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Εκπρόσωπος του προέδρου του δημοτικού διαμερίσματος του Μπρούκλιν Μάρτι Μάρκοβιτς, προσέφερε στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επιτραπέζια μινιατούρα της Γέφυρας του Μπρούκλιν.

Στη συνέχεια, η κοινότητα παρέθεσε γεύμα προς τιμή του κ. Ιερώνυμου και των μελών της συνοδείας του.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τα μέλη της συνοδείας του, καθώς και ο αρχιεπίσκοπος Δημήτριος παρέστησαν σε γεύμα που παρέθεσε ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Μιχαήλ Σπινέλλης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα