Στο 5,3% η ύφεση το πρώτο τρίμηνο

Ρηχαίνει η ύφεση αλλά ακόμα απέχει η ελληνική οικονομία από το στόχο που έχει τεθεί για το 2013 (ύφεση 4,2% του ΑΕΠ). Οι πρώτες εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το 2013 δείχνουν ύφεση 5,3% έναντι 5,7% ένα τρίμηνο πριν και 6,7% το πρώτο τρίμηνο του 2012. Η μικρή αυτή ανάκαμψη στηρίζεται, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, από τον εξωτερικό τομέα κυρίως της οικονομίας με την ιδιωτική κατανάλωση να συνεχίζει να μειώνει μεγάλη πτώση. Σημειώνεται ότι τα κοινοτικά όργανα εκτιμούν ότι η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο το 2014.Εν τω
μεταξύ, η ισοτιμία του ευρώ υποχώρησε στα 1,2888 δολάρια μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

Εν τω μεταξύ, νέα καθοδική ώθηση δέχτηκαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αυτή τη φορά «δια χειρός» Fitch, με αποτέλεσμα την πτώση του spread του 10ετούς σε χαμηλό 3ετίας (από τον Ιούνιο του 2010).

Το θετικό κλίμα γύρω από τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία ήρθε να επισφραγίσει η χθεσινή αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από την Fitch κατά μία βαθμίδα.

Ειδικότερα, ο οίκος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε ξένο και εγχώριο νόμισμα σε ΄B-΄ από ΄CCC΄ προηγουμένως, με σταθερό οutlook. Ταυτόχρονα, αναβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση σε ΄B΄ από ΄C΄ και το Country Ceiling σε ΄B΄ από ΄B-΄.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα