Στο 5,3% η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2012

Η ελληνική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί περισσότερο από 5% φέτος, ανέφερε ο , ο οποίος αναμένει συρρίκνωση και για το επόμενο έτος, «ακόμη κι αν εφαρμοστούν όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας. Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 5,3% φέτος και 1,3% το 2013, αφού έχει ήδη συρρικνωθεί 6,9% το 2011, αναφέρει σε report του ο ΟΟΣΑ.Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις της Κομισιόν στις 11 Μαΐου,
έκαναν λόγο για συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά 4,7% φέτος και για μηδενική ανάπτυξη το 2013.

«Αυτές οι προβλέψεις έχουν συμπεριλάβει και την προϋπόθεση της πλήρους εφαρμογής του προγράμματος της τρόικας, με την δημοσιονομική ενοποίηση και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, προσθέτοντας ότι «εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα της τρόικας, το ρίσκο μιας χρεοκοπίας θα αυξηθεί κατακόρυφα, με ανυπολόγιστες συνέπειες».

«Εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την ευρωζώνη, θα υπάρξουν τρομακτικές συνέπειες οι οποίες έχουν υποτιμηθεί από τους περισσότερους παρατηρητές», ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ, Pier Carlo Padoan. Πρόσθεσε ακόμη ότι «δεν μπορούμε να υπολογίσουμε την πιθανότητα μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά είναι υψηλότερη τώρα σε σχέση με πριν από έξι μήνες».

Ακόμη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί στο 7,4% του ΑΕΠ φέτος και στο 4,9% το 2013 από το 9,2% το 2011. Στόχος είναι για φέτος το 7,3% και για 4,6% το 2013, σύμφωνα με το πρόγραμμα.

Πηγή: www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα