Η χαμένη «χλιδή»

Με τη χαμένη «χλιδή» του Έλληνα και τη νέα κατάσταση που διαμορφώνεται λόγω της συρρίκνωσης των εισοδημάτων και την ανεργία, ασχολείται η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84 που παρουσιάζεται καθημερινά έως την Παρασκευή.

Την έρευνα επιμελήθηκαν η Μαρία Παύλου, η Λουκία Σανιδά και η Νάντια Σκεπετάρη.

Ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί σημαντικά από την αρχή της κρίσης είναι αυτός του
αυτοκινήτου, με πτώση των πωλήσεων συνολικά 70% και χιλιάδες απολυμένους.

Εισαγωγικές, αντιπροσωπείες και συνεργεία, είναι οι 3 τομείς δραστηριοποίησης στον κλάδο του αυτοκινήτου.

Πτώση ρεκόρ 57,9% σημείωσαν οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων μόλις στο πρώτο 15νθήμερο του Μαϊου. Πολλοί μιλούν για κατάρρευση του κλάδου, για αφανισμό της ελληνικής αγοράς αυτοκινήτου που έχει επιστρέψει στα επίπεδα της δεκαετίας του '70. Οι πωλήσεις καινούριων ΙΧ ανήλθαν μόλις σε 1.664 στο πρώτο 15νθήμερο του Μαϊου έναντι 3.950 οχημάτων το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

Από τα 1.664 ΙΧ, τα 650 αφορούσαν σε εταιρικές πωλήσεις.
Δηλαδή μόλις 1.014 καταναλωτές επέλεξαν να αποκτήσουν καινούριο ΙΧ.

Οι αντιπροσωπείες κλείνουν ή συγχωνεύονται αφήνοντας πολλούς εργαζόμενους χωρίς δουλειά ενώ στον κλάδο των συνεργείων αυξάνονται τα φέσια.

Πολλοί ιδιοκτήτες προχωρούν μόνο στις απαραίτητες επισκευές στα αυτοκίνητά τους, αφήνοντάς τα συχνά και ακινητοποιημένα επειδή δεν έχουν χρήματα για να τα φτιάξουν.

Ο Γιάννης Σαραφιάν εργάζεται στο χώρο των πωλήσεων αυτοκινήτων πολλά χρόνια και σε μεγάλες εταιρείες, αλλά τα τελευταία 2 χρόνια έμεινε δύο φορές άνεργος. Μίλησε για το πως ο ίδιος πλέον ... επιβιώνει, αλλά και για το πως λειτουργούσε τόσα χρόνια η αγορά. Μάλιστα εξήγησε στον Αθήνα 9.84 τι γίνεται με τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού και πολυτελείας που έχουν ουσιαστικά «ανοίξει» για τις αντιπροσωπείες μία νέα αγορά, αυτή τη φορά προς το εξωτερικό.

«Τώρα μόνο τα μεταχειρισμένα παρουσιάζουν αύξηση. Οι χώρες τις ευρώπης αγοράζουν τα μεταχειρισμένα μεγάλου κυβισμού και πολυτελή αυτοκίνητα από εμάς. Μάλιστα κάποιες εισαγωγικές πουλάνε και καινούργια που δεν είναι εκτελωνισμένα. Δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος. Καταστράφηκαν μέσα σε λίγα χρόνια όσα έχτιζα μία ζωή» είπε στο σταθμό μας.

Μπορεί ο κλάδος του αυτοκινήτου να αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα αλλά όπως φαίνεται υπάρχουν και περιπτώσεις που οι μισθοί ανεβαίνουν. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Skoda οι εργαζόμενοι μετά από 16 γύρους διαπραγματεύσεων κατάφεραν να πετύχουν αύξηση στις αποδοχές τους της τάξης του 5%. Οι εργαζόμενοι μάλιστα θα πάρουν τα χρήματά με αναδρομική ισχύ από την 1η Απρίλιου όπως έκανε γνωστό η εταιρεία.

Είδος πολυτελείας λοιπόν τείνει να γίνει και το αυτοκίνητο για τον Έλληνα, που μέχρι πριν λίγο καιρό δε δίσταζε να χρεωθεί για να πάρει με δάνειο ένα πολυτελές και μεγάλου κυβισμού ΙΧ.

Τώρα, βρίσκεται σε αδιέξοδο ακόμη και στην περίπτωση που συντηρεί ένα μικρού κυβισμού , σχετικά παλαιό και οικονομικό
Keywords
Τυχαία Θέματα