Στήριξη ατόμων που ζουν σε ακραία φτώχεια

Τις επόμενες ώρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με δημοσιονομικό κόστος 200 εκατομμυρίων ευρώ. Η διαβούλευση εξπρές του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 2μμ, και σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, άμεσοι αποδέκτες του προγράμματος είναι άτομα που αντιμετωπίζουν συνθήκες ακραίας φτώχειας και παιδιά ηλικίας έως 17 ετών που απειλούνται ή έχουν εγκλωβιστεί σε καταστάσεις αποκλεισμού. Δωρεάν ρεύμα και σε ποσότητα έως 300 κιλοβατώρες, θα δικαιούνται για το 2015
νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Σε περιπτώσεις δικαιούχων των οποίων η παροχή είχε διακοπεί έως και την 31η Ιανουαρίου, η παροχή επανασυνδέεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση, οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές ρυθμίζονται αλλά δεν διαγράφονται.

Για την επιδότηση σίτισης για το 2015 σε έως 300.000 φυσικά πρόσωπα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας αναφέρει πως θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο των εισοδημάτων των δικαιούχων, από κάθε πηγή.

Η επιδότηση σίτισης θα παρέχεται με εκπτωτικά κουπόνια ή με άλλο ηλεκτρονικό τρόπο για την προμήθεια ειδών σίτισης, χωρίς να προσδιορίζεται ο φορέας υλοποίησης του μέτρου, ούτε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα έναρξης της επιδότησης.

Mε το ίδιο νομοσχέδιο προωθούνται σχετικές ρυθμίσεις που αφορούν στην οργάνωση της κυβέρνησης και των κυβερνητικών οργάνων. Ενδεικτικά συστήνεται Γενική Γραμματεία για τη Καταπολέμηση της Διαφθοράς, ως αυτοτελής δημόσια υπηρεσία η οποία υπάγεται στον Υπουργό Επικρατείας.

Με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι το τεκμαρτό θα καθορίζεται ποιος ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας, δήλωσε στον ΑΝΤ1 η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Επίσης, είπε ότι η επανασύνδεση του ρεύματος στα 300.000 νοικοκυριά θα γίνεται δίχως οικονομική επιβάρυνση, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους θα ρυθμίζονται.
Keywords
Τυχαία Θέματα