Αποστάσεις Θεοχάρη

Αποστάσεις από το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ, πήρε ο βουλευτής του κόμματος, Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84.
Ο κ. Θεοχάρης απάντησε στις ερωτήσεις της Νόνης Καραγιάννη.


Δημοσιογράφος: Παρακολουθώ τα τελευταία 24ωρα -και μάλιστα με μια ένταση-, τον επικεφαλής του κόμματός σας, τον κ. Θεοδωράκη, να καλεί τον πρωθυπουργό να "χρησιμοποιήσει" την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού, για να δημιουργηθεί στην Βουλή

μια μεγάλη πλειοψηφία. Είστε βέβαιοι ότι μπορείτε να συμφωνήσετε με το κυβερνητικό συμμαχικό σχήμα, έτσι όπως είναι; Ομολογώ δεν αντιλαμβάνομαι σε ποιο κομμάτι θα θέλατε να βοηθήσετε και πώς θα θέλατε να δημιουργηθεί η μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία...
Χ. Θεοχάρης: «Δεν νομίζω ότι είναι εντελώς ακριβές αυτό. Με την έννοια ότι δεν είναι ακριβές πως πιστεύουμε ότι μπορεί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., έτσι απλά, χωρίς πραγματική μεταρρυθμιστική πολιτική και ευρωπαϊκό προσανατολισμό μιας κυβέρνησης, να μπορέσουμε να συμμετέχουμε κι εμείς. Και συνεπώς, δεν είναι τόσο απλό. Αυτό, λοιπόν, δεν είναι ακριβές».

Δημοσιογράφος: Άρα μου λέτε ότι δεν είναι σωστός ο τρόπος με τον οποίο διατυπώνεται;
Χ. Θεοχάρης: «Δεν ξέρω. Αν δημιουργεί αυτή την εντύπωση, προφανώς είναι μια λανθασμένη εντύπωση. Ίσως είναι θέμα διατύπωσης, ίσως είναι θέμα ότι πρέπει να τα κάνουμε πιο ξεκάθαρα τα πράγματα. Δεν ξέρω, θα το δούμε λίγο και εσωτερικά πώς θα το πούμε. Αλλά, σίγουρα, το να συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση ή να στηρίξουμε απλώς αποσπασματικά πολιτικές, σε μια λογική κυβερνητική η οποία μας οδηγεί στα βράχια τελικά, δηλαδή μας οδηγεί ενδεχομένως σε εφιαλτικά σενάρια ή σε σενάρια εκτός Ευρώπης, προφανώς -για να καταφέρεις να πετύχεις ένα νομοσχέδιο για την ιθαγένεια-, δεν έχει νόημα... Το βασικό λοιπόν και το κύριο είναι να σιγουρέψουμε ότι θα υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία θα πιστεύει -πραγματικά και όχι στα λόγια, στα ψεύτικα λόγια-, στην ευρωπαϊκή προοπτική και στο ότι το μέλλον μας είναι με τους συμμάχους μας στην Ευρώπη...».

* Για ενδεχόμενο πιστωτικού γεγονότος:

«Νομίζω ότι ακόμα υπάρχουν τα περιθώρια στην κυβέρνηση να κάνει τους κατάλληλους ελιγμούς, αλλά πρέπει να ενεργήσει άμεσα και νομίζω ότι και οι μέρες μετράνε πια».

* "Δεν μπλοφάρουν οι Γερμανοί, όταν μιλούν για χρεοκοπία":

«Καταρχήν, εκτιμώ ότι δεν μπλοφάρουν. Δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια να μας δώσουν κάποιο χώρο ή λίγο χρόνο ακόμα, για να προχωρήσουμε. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια και να ξεκινήσουμε άμεσα τα πράγματα που χρειάζονται και στο εσωτερικό πεδίο, γιατί το χρηματοδοτικό κενό θα δαγκώσει με επώδυνα μέτρα και πολύ δύσκολα πολιτικά για να τα περάσει η κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς θα είναι αναγκαία. Και στο εξωτερικό πεδίο, διότι από εκεί θα μπορέσουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, να πάρουμε τα χρήματα που μένουν, αυτά τα 7 - 8 δισ. περίπου, τα οποία θα μπορέσουν να μας δώσουν μια πραγματική ανάσα, ώστε να γλιτώσουμε από περισσότερο δύσκολα μέτρα».

* "Είχαμε συνηθίσει τα διαβήματα από την Τουρκία, όχι όμως από τον Ισπανό και τον Πορτογάλο πρωθυπουργό":

«Οι λόγοι για τους οποίους γίνεται αυτό είναι πολλοί. Νομίζω έχουμε αγνοήσει λίγο και τους κανόνες της διπλωματίας και αυτό δεν μας έχει κάνει ευχάριστους στα μάτια ανθρώπων οι οποίοι φυσικά είναι οι εταίροι μας... Εγώ ήμουν από εκείνους που το θεώρησαν ως ένα είδος σοκ και δεδομένου ότι για πολλά χρόνια είχαν όλοι καθίσει σε κάποιες συγκεκριμένες θέσεις, μέσα σε αυτά τα προβλήματα και δεν αλλάζαμε τις απόψεις μας. Οπότε, ως ένα είδος σοκ, στην αρχή, ήταν καλό να μπορέσει να σηκωθεί ο καθένας από την θέση του, να ξανασκεφτεί μήπως πρέπει να κάτσει κάπου αλλού, ή πώς πρέπει να κάνει κάποιες αλλαγές. Από εκεί και πέρα, όμως, έπρεπε να υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο και κυρίως να μην υπάρχουν τέτοια ζητήματα, όπως παρατηρούμε, με προσβολές, τα διαβήματα... Όλα αυτά δεν είναι ευχάριστα. Δηλαδή, έχουμε συνηθίσει να κάνουμε διαβήματα με την Τουρκία και ανάποδα, όπως είδαμε και τις τελευταίες ημέρες. Δεν έχουμε συνηθίσει να γίνονται διαβήματα από Πορτογάλο και Ισπανό πρωθυπουργό για την Ελλάδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα