«Στην τελική ευθεία για τη συμφωνία»

«Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας. Δώσαμε ως κυβέρνηση σκληρό αγώνα για να πείσουμε τους εταίρους ότι η προηγούμενη κατάσταση δεν ήταν βιώσιμη» τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ετήσιας συνέλευσης μελών του ΣΕΒ. Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά έχει αποδείξει έμπρακτα ότι εργάζεται με ειλικρίνεια και

αφοσίωση για την επίτευξη συμφωνίας και ότι «παρότι βρισκόμαστε σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας εκπληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας, ύψους 8 δισ.». Παράλληλα μίλησε για δυνάμεις που δεν θέλουν συμφωνία με σχέδια διχαστικά -όπως είπε- για την Ευρώπη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι υπάρχουν φωνές που γνωρίζουν πως η συμφωνία αφορά όλη την Ευρώπη.

«Θα προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς με τους εταίρους» υπογράμμισε, ζητώντας ωστόσο ενιαία συμφωνία που θα περιλαμβάνει και την απομείωση του χρέους, αποκλείοντας και πάλι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις.

"Είμαστε διατεθειμένοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς στο βαθμό που θα αντιμετωπίζεται μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα το πρόβλημα χρηματοδότησης της χώρας" πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως αυτή η λύση οφείλει να περιλαμβάνει και την απομείωση του χρέους, να προβλέπει χαμηλά πλεονάσματα, να περιλαμβάνει επενδυτικό πακέτο για την ανάπτυξη, αποκλείοντας όμως μέτρα μείωσης μισθών-συντάξεων.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι δεν αποτελεί ούτε επιλογή ούτε ευθύνη της κυβέρνησης η έλλειψη ρευστότητας αλλά , όπως είπε, πρόκειται για σκληρή διαπραγματευτική τακτική των εταίρων.

«Όλοι θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις ανέφερε ο κ.Τσίπρας υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η επίτευξη συμφωνίας. Τότε θα πραγματοποιηθεί το μεγάλο άλμα μπροστά, αφήνοντας πίσω την λιτότητα και περνώντας σε έναν "ενάρετο κύκλο" ανάπτυξης» πρόσθεσε.

Βασικός διαπραγματευτικός στόχος η επίτευξη αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας που θα διασφαλίζει γενναίο ευρωπαϊκό επενδυτικό πρόγραμμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να εξαρτάται στο διηνεκές από την εξωτερική χρηματοδότηση. Οφείλουμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα εσωτερικά εργαλεία χρηματοδότησης. Πρώτη προτεραιότητα η δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας» υπογράμμισε ενώ έσπευσε να υπογραμμίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει με μεγάλη προσοχή την ένταξη στην αναπτυξιακή τράπεζα των αναδυόμενων οικονομιών, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες του σχεδίου της κυβέρνησης για τα "κόκκινα δάνεια" θα δοθεί σύντομα στην δημοσιότητα για διαβούλευση.



Keywords
Τυχαία Θέματα