«Εικόνες της Κρίσης»

Έως τις 27 Μαΐου η Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζει το αφιέρωμα «Εικόνες της Κρίσης», σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Η Μαρία Κομνηνού, ΓΓ της Ταινιοθήκης της Ελλάδος μίλησε στον Ιάσονα Τριανταφυλλίδη και την εκπομπή «Αθήνα Μ΄ακους;».

Η εκδήλωση θα επιχειρήσει να παρουσιάσει την αναπαράσταση της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης στον κινηματογράφο, από τηνπερίοδο του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του '20 έως σήμερα και

περιλαμβάνει ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.


«Πρόκειται για ταινίες σε ένα δίπτυχο. Το πρώτο μέρος είναι για την κρίση του '30 και έχουμε ταινίες πολύ σπάνιες όπως «τη κωμωδία του χρήματος» και το "εγκλημα του κυρίου Λανζ" αλλα και ντοκιμαντέρ απο το 29 και το 35 "για το καθημερινό μας ψωμί" "τα προβλήματα στέγασης" Έχουμε και την «κοινωνική σαπίλα» του Τατασόπουλου με ζωντανή μουσική απο τον Κωνσταντίνο Βήτα.

Από τον Ken Loach υπάρχουν δυο ταινίες που δεν έχουν παιχτεί ιδιαίτερα αλλά και δυο ντοκιμαντέρ τα οποία θα τα παρουσιάσουμε με πολύ χαρά. Ήταν να παρευρεθεί ο ίδιος εδώ αλλά λόγω της καινούργιας του ταινίας δε θα τα καταφέρει. Θα δείξουμε το " εσυ με ποίους είσαι;" που γύρισε το 85 και το οποίο ήταν ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ - δε προβλήθηκε ποτέ- διότι δείχνει τον αγώνα των ανθρακωρύχων και "το πνεύμα του '45" που και αυτό δείχνει πολλά θέματα απο την ιστορία την κοινωνική της Αγγλίας και πως εκείνο απειλήθηκε με την άνοδο της Θάτσερ στην εξουσία. Και βέβαια να μήν ξεχάσουμε το "γοητευτικό" "Το μερίδιο των Αγγέλων" .

Έχουμε μαζί μας ακόμη τον Βρετανό σκηνοθέτη K. Mc Mullen ο οποίος παρουσιάζει αύριο την ταινία του "ΟΧΙ - Μια πράξη αντίστασης" που συνδυάζει ένα ντοκιμαντέρ στην κρίση με κλασσικά κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας λέγοντας οτι αυτό που είπε και ο Γκονταρ οτι " αν στους Έλληνες δίναμε απο ένα ευρώ για καθετί που χρησιμοποιούμε απο τη γραμματεία τους δε θα υπήρχε ελληνικό χρέος"

Επίσης θα είναι μαζί μας απο αύριο ο Αλγερινός ZendjT. Teguia,ένας άνθρωπος πολύ ενδιαφέρων. Ζει στην θεσσαλονίκη και οι ταινίες του " Επανάσταση Ζεντζ¨, Προτιμώ τη Ρώμη από εσένα, Τα τείχη" είναι μια τομή μέσα στο πρόβλημα της Αραβικής πλευράς της Αφρικής και της έντασης που περνάει αυτή η περιοχή που το συνδέει με την ιστορία.

Τέλος να πούμε ότι σήμερα στις 19.20, έχουμε την "Ανεξέλεχτη εξουσία - Η τρόικα" μια ταινία που δείχνει ακριβως τι συμβαίνει στην ευρώπη στο όνομα της Τρόικας και έχει συνεντευξεις απο πολιτικούς και απο απλούς ανθρώπους στην ελλαδα στην πορτογαλία και την ιρλανδία. Θα είναι ο Κρουγκμαν, ο Γιάνης Βαρουφάκης, η ζωή Κωνσταντοπούλου αλλα και απλοί άνθρωποι. Θα γίνει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα συντονίσει ο Τάσος Τέλλογλου».

Keywords
Τυχαία Θέματα