Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο

Κατοικημένη ήδη από την 5η Χιλιετία π.Χ., η Μύκονος έχει μια μακραίωνη και αρκετά πλούσια Ιστορία. Η σημερινή ζωηρή τουριστική και κοσμική της κίνηση που την κρατά πάντα στο προσκήνιο, συγκρινόμενη θυμίζει αναπόφευκτα την κοσμοπολίτικη αρχαία Δήλο της περιόδου της εμπορικής της ακμής (ελληνιστική - ρωμαϊκή περίοδος).

Η Μύκονος είναι σταθερά, από τη δεκαετία του '50 και μετά, ένα από τα δημοφιλέστερα τουριστικά νησιά στην Μεσόγειο.

Η Χώρα, όπως κοινά αποκαλείται η πόλη της Μυκόνου, εντυπωσιάζει και γοητεύει τον επισκέπτη της από την πρώτη στιγμή, χάρη στην ωραία θέση, την κλίμακα και την αρχιτεκτονική της. Παρά την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη του νησιού καταφέρνει να διατηρεί όσο καμιά άλλη την κυκλαδίτικη φυσιογνωμία της και πολλά από τα παραδοσιακά στοιχεία της.

Ολόλευκα, κυβόσχημα τα σπίτια της, λάμπουν στο φως, αραδιασμένα σοφά, και με τάξη μέσα στ' αμέτρητα δαιδαλώδη σοκάκια με τα ασβεστωμένα λιθόστρωτα. Πιο πέρα, σ' ένα χαμηλό λόφο, οι για αιώνες ακίνητοι ανεμόμυλοι, σε συνδυασμό με τους κόκκινους τρούλους και τα καμπαναριά των αναρίθμητων εκκλησιών συνθέτουν μια εικόνα απαράμιλλης ομορφιάς. Στο λιμάνι της ένας μικρός πολύχρωμος στόλος από καΐκια και βάρκες συμπληρώνει με ζωηρές πινελιές αυτό το μοναδικό σύνολο.

Σε μια απόλυτα γραφική γειτονιά που απολαμβάνει το πιο υπέροχο ηλιοβασίλεμα, βρίσκεται η Μικρή Βενετία, ή αλλιώς η Αλευκάνδρα στη Μύκονο. Εδώ βρισκόταν οι κατοικίες των πλούσιων εμπόρων του νησιού τον 18ο αιώνα. Τα σπίτια φαίνονται σαν να επιπλέουν μέσα στο νερό ενώ σε περιόδους κακοκαιρίας το τοπίο έχει μια διαφορετική ομορφιά, ενώ τα κύματα φτάνουν μέχρι τους τοίχους των μαγαζιών και των σπιτιών. Με μία αξιοθαύμαστη αρχιτεκτονική που περιλαμβάνει πολύχρωμα χαγιάτια και παράθυρα, το τοπίο της Μικρής Βενετίας στη Μύκονο θυμίζει κάτι από Ιταλία. Αξίζει να επισκεφτείτε το σημείο αυτό όλες τις ώρες της ημέρας αλλά κυρίως την ώρα που δύει ο ήλιος.

Η φήμη της Μυκόνου και ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών, ανάμεσα στους οποίους και οι σημαντικές προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, δημιούργησαν και την αντίστοιχη εμπορική κίνηση που έκαναν διάσημη την αγορά του νησιού.

Έτσι, στους δρόμους της Μυκόνου, με εμπορικότερο το Ματογιάννι, μπορεί να συναντήσει κανείς στα μαγαζιά επώνυμα ρούχα, περίτεχνα κοσμήματα και αντικείμενα τέχνης.

Στα διάσπαρτα καφέ, μπαρ, εστιατόρια της Χώρας μπορεί να απολαύσει κανείς τον καφέ το ούζο και πλήθος άλλες γευστικές απολαύσεις, χαζεύόντας συγχρόνως τον πολύχρωμο κόσμο που κυκλοφορεί στα σοκάκια της πόλης.

Η Χώρα αποτελεί επίσης το ορμητήριο για ν' ανακαλύψει κανείς, με τακτικά δρομολόγια λεωφορείων ή άλλα μέσα και τις υπόλοιπες ομορφιές της Μυκόνου, τη γραφική ενδοχώρα και τις πεντακάθαρες παραλίες της.

Paradise, Super Paradise, Ψαρού, Όρνος Beach, Πλατύς Γιαλός, Αγία Άννα, Κάπαρη και Φόκος, είναι μερικές από τις εξαιρετικές παραλίες του νησιού.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του Νησιού Ανδρέας Φιορεντίνος τον
Keywords
Τυχαία Θέματα