Κρίσιμη εβδομάδα

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα για την διαπραγμάτευση Αθήνας-εταίρων με το Brussels Group που συνεδριάζει εκ νέου από αύριο να έχει στόχο ένα κείμενο, το οποίο σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έχει κιόλας ξεκινήσει να γράφεται στα κεφάλαια που υπάρχει συμφωνία. Διεργασίες εν μέσω αντιδράσεων στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε κείμενο στο

οποίο επισημαίνεται “ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων και των δανείων», ωστόσο η πρόταση της Αριστερής Πλατφόρμας με την οποία ζητούσε να μην πληρωθεί η επόμενη δόση στο ΔΝΤ απορρίφθηκε για 20 ψήφους.

Πάντως αναταράξεις εξακολουθούν να προκαλούν οι δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών ότι τα χρήματα τελειώνουν και δεν πρόκειται να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ, αλλά και οι αναφορές ότι μια συμφωνία με τους εταίρους δεν θα περάσει από την κυβερνητική πλειοψηφία. Συνεχίζονται οι απώλειες στο χρηματιστήριο Αθηνών της τάξης του 2%.

Ό,τι παραχωρήσεις μπορούσαμε να κάνουμε τις έχουμε κάνει. Η πληρωμή των μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα απέναντι στις δόσεις, τόνισε στον Αθήνα 984 ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης. Εμφανίστηκε βέβαιος ότι η συμφωνία θα εγκριθεί από τη βουλή, ενώ δεν διέψευσε την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός ζήτησε αναβολή αποπληρωμής προς το ΔΝΤ μέσω συγχώνευσης δόσεων.

Για συμφωνία ακόμα και εντός των επόμενων ωρών έκανε λόγο στον ΑΝΤ1 ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ωστόσο ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου, ίσως να μην πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ. «Δεν υπάρχουν λεφτά για το ΔΝΤ. Δεν θα το πληρώσουμε», είπε νωρίτερα στο MEGA ο αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων Νίκος Χουντής.


Μια συμφωνία με τους εταίρους δύσκολα περνάει από την κυβερνητική πλειοψηφία, δήλωσε εν τω μεταξύ στον ΑΝΤ1 ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.

Όταν θα έρθει η συμφωνία στη Βουλή θα ψηφιστεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μην έχετε καμιά αμφιβολία, είπε ωστόσο μιλώντας στον Αθήνα 984 και στους Νεκτάριο Νότη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Και στη ΝΔ όμως το κλίμα είναι τεταμένο, με τον Αντώνη Σαμαρά για πρώτη φορά να κάνει λόγο για μερικά στελέχη που παίζουν προσωπικά πολιτικά παιχνίδια, τα οποία είναι δωράκια στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα πρότεινε η Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ενώ εκτίμησε πως αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, το Σαββατοκύριακο που είναι και τριήμερο, θα υπάρξει έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες.

Για πολλοστή φορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος επανακαταθέτει τη νεπίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό για το θέμα των διαπραγματεύσεων ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να πει τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες εβδομάδες εν όψει της 30ης Ιουνίου όπου λήγει η 4μηνη παράταση.

Οι κυβερνητικές εκτιμήσεις πως το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σημαντικά και ότι η επίτευξη συμφωνίας είναι ορατή, δεν επιβεβαιώνεται από τους δανειστές. Οι διαφωνίες εστιάζονται σε πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικό κενό, ΦΠΑ, εργασιακά και ασφαλιστικό. Για τα εργασιακά η συζήτηση θα μετατεθεί το φθινόπωρο, με το ΔΝΤ να πιέζει για μεγαλύτερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας. Το ασφαλιστικό παραμένει το δυσκολότερο κεφάλαιο με αγκάθια τις υψηλές συντάξεις, τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

Αιτήματα πέρα από εκείνα του "mail Χαρδούβελη" σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό αποτυπώνονται στη λίστα την οποία έχουν καταθέσει οι δανειστές, ανέφερε στον AΝΤ1 ο γγ κοινωνικών ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς. Όπως είπε, οι δανειστές ζητούν αύξηση των ορίων ηλικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2016, στα 67 χρόνια για τη λήψη ολόκληρης σύνταξης και στα 62 χρόνια για τη λήψη μειωμένης, αλλά και ελάχιστη κύρια σύνταξη στα 300 - 320 ευρώ.

Στον διεθνή Τύπο, το επικρατέστερο ... "θετικό" σενάριο για την Ελλάδα είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει εκλογές τον Ιούλιο για να ξεφορτωθεί τους ακροαριστερούς από το κόμμα του, γράφει στους New York Times ο γνωστός δημοσιογράφος και αναλυτής, Ούγκο Ντίξον. Την ίδια ώρα, πρωτοσέλιδο γίνονται στους Financial Times και τη Guardian οι προειδοποιήσεις της Αθήνας ότι δεν θα πληρωθεί η δόση προς το ΔΝΤ τον Ιούνιο. «H Μέρκελ φοβάται μήπως χρεωθεί εξ ολοκλήρου τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων. Γι' αυτό υιοθετεί χαμηλούς τόνους και δηλώνει πρόθυμη να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες, έχοντας στο πλευρό της πάντα τον Γάλλο Πρόεδρο», σημειώνει η Deutsche Welle. Άκρως επιθετικό κείμενο για την Ελλάδα υπογράφει, τέλος, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Μπόρις Τζόνσον, με τίτλο: «Πλησιάζει η οδυνηρή ημέρα της κρίσης για τους Έλληνες».

Keywords
εβδομαδα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, new york times, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ντορα μπακογιαννη, αλέξης τσίπρας, new york, financial times, deutsche welle, brussels, group, συριζα, ΔΝΤ, αθηνα, βουλη, ΑΝΤ1, καμμενος, ιουνίου, mega, σαμαρας, τραπεζες, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, τσιπρας, ΦΠΑ, mail, ελλαδα, εκλογες, york, times, guardian, μερκελ, χρηματιστηριο, αυξηση φπα, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, νικος ρωμανος, αλλαγη ωρας 2013, αλέξης τσίπρας, κομματα, το θεμα, θεμα, παιχνιδια, ωρα, guardian, mega, times, αγορα, αγορα εργασιας, αυξηση, ασφαλιστικο, εβδομαδες, γινονται, δηλωσεις, ευρω, ειπε, υπαρχει, ιδια, υπηρεσιες, κεφαλαιο, κειμενο, κυρια, κλιμα, κομμα, λεφτα, ληψη, λογο, ντορα, ομαδα, παντα, ρητρα, σεναριο, συζητηση, συνταξη, τασος, τριημερο, φθινοπωρο, φορα, χρηματιστηριο αθηνων, group, αθηνα 984, brussels, deutsche welle, financial times, ιουνίου, μητροπουλος, new york times, new york, ουγκο, πηγες, υγειας, υπαρχουν λεφτα, york
Τυχαία Θέματα