Στην Αθήνα ο αγώνας των μεταλλωρύχων

Σε θέατρο του εμφυλίου πολέμου στις Σκουριές, μετατρέπεται από σήμερα το κέντρο της Αθήνας, με 4.000 μεταλλωρύχους που έφτασαν με 83 πούλμαν, να διαμαρτυρηθούν. Οι μεταλλωρύχοι θα πραγματοποιήσουν πορείες που θα καταλήξουν στο Σύνταγμα στις πέντε το απόγευμα και απειλούν να κατασκηνώσουν εκεί, μέχρι να δώσει λύση ο Πρωθυπουργός.

Παράλληλα, ξεχωριστή συγκέντρωση θα πραγματοποιήσουν στις έξι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής στα Προπύλαια, ζητώντας το κλείσιμο των ορυχείων.

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου Μεσογείων, που ήταν κλειστά από το πρωί, λόγω της συγκέντρωσης των μεταλλωρύχων της Χαλκιδικής. Παράλληλα, είναι κλειστή η κάθοδος της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, σε όλο το μήκος της, καθώς και η άνοδος, από την λεωφόρο Αμαλίας έως το Χίλτον.

Ο αρμόδιος Υφυπουργός Γιάννης Τσιρώνης, με δηλώσεις του σήμερα, επανέλαβε ότι πίσω από τις κινητοποιήσεις είναι η εταιρία, ενώ τόνισε ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας.

Νωρίτερα, με επιδοκιμασίες και χειροκροτήματα έγινε δεκτός στην πολύωρη συγκέντρωσή τους έξω από το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης.«Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυτή τη δήθεν αριστερή κυβέρνηση να σας αφήσει άνεργους» δήλωσε ο κος Γεωργιάδης, ενώ εισήλθε εντός του υπουργείου μαζί με αντιπροσωπεία εργαζομένων.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε συνάντηση των μεταλλωρύχων με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη και τον γγ ΥΠΕΚΑ, Άρης Αλεξόπουλο.Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων, Γιώργος Χατζής, δεν υπήρξε καμία σαφής απάντηση από τον κ. Τσιρώνη. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, ανέφερε ότι περιορίστηκε να πει στους μεταλλωρύχους πως το υπουργείο θα τηρήσει τη νομιμότητα. Οι μεταλλωρύχοι, από την πλευρά τους, δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν δυναμικά τις κινητοποιήσεις.

Επίκαιρη επερώτηση για τα Μεταλλεία Χαλκιδικής κατέθεσαν 27 βουλευτές της ΝΔ, με την οποία κατηγορούν την κυβέρνηση για ανεύθυνες αποφάσεις εις βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος, των επενδύσεων και εκατοντάδων εργαζομένων στην περιοχή.

Οι βουλευτές, με επικεφαλής τον Γιώργο Βαγιωνά, αναφέρουν ότι «η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός εξακολουθούν να επιδίδονται σε ασκήσεις ρεβανσισμού στην επένδυση των Μεταλλείων Χαλκιδικής, αποσκοπώντας με τετελεσμένες αποφάσεις στην ακύρωσή της και αποθαρρύνοντας συλλήβδην, κατ΄ αυτόν τον τρόπο, το κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα». Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι «ενώ η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός ενεργούν ωσάν να φέρουν το μονοπώλιο της ευαισθησίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, ξεχνούν -ή επιλέγουν να προσποιούνται ότι δεν το γνωρίζουν- πως αν η Eldorado Gold αποχωρήσει από την επένδυση, όπως έχει προειδοποιήσει ότι θα κάνει με χρονικό ορίζοντα την 28η Απριλίου, τότε θα επέλθει η μέγιστη καταστροφή για το περιβάλλον». Επισημαίνουν δε στο σημείο αυτό ότι η περιοχή, μέσω της συγκεκριμένης επένδυσης, έχει επωφεληθεί με συγκεκριμένες δράσεις και έργα βελτίωσης της περιβαλλοντικής υποδομής, τα οποία αν αυτή τη στιγμή εγκαταλειφθούν χωρίς κανείς άλλος να εγγυηθεί τη συνέχιση της υλοποίησής τους, οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι δραματικές.

Keywords
Τυχαία Θέματα