Στη Βουλή το προσχέδιο

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2014 θα παρουσιάσει το μεσημέρι και θα καταθέσει στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,8 δισ. ευρώ ή 1,5% του ΑΕΠ και έλλειμμα κάτω από το 3%, ενώ για το 2014 προβλέπεται ανάπτυξη 0,6% έναντι ύφεσης φέτος κατά 4%. Οι πρωτογενείς δαπάνες θα συρρικνωθούν κατά 3,2 δισ. ευρώ ενώ τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 1,5 δισ. ευρώ μέσω παρεμβάσεων στην φορολογία εισοδήματος

και του φόρου στα ακίνητα. Η μεγαλύτερη περικοπή στις δαπάνες θα προέλθει από την κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη κατά 2,2 δισ. ευρώ.

Από μισθούς και συντάξεις το Δημόσιο αναμένεται να εξοικονομήσει περί τα 500 εκατ. ευρώ. Το τελικό κείμενο αναμένεται τον Νοέμβριο, μετά τη νέα αξιολόγηση της τρόικας.

«Με λογιστικές αλχημείες περί πρωτογενούς πλεονάσματος δεν μπορεί να σταθεί κανένα success story. Ο ελληνικός λαός ασφυκτιά από τη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, των φόρων και της διάλυσης των δημόσιων αγαθών. Όσο συνεχίζεται ο μνημονιακός εφιάλτης, η ανάπτυξη και η ανάκαμψη αποτελούν "όνειρα θερινής νυκτός"» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα