Στη Βουλή οι πλειστηριασμοί

Σήμερα κατατίθεται στη Βουλή και ψηφίζεται το Σάββατο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος το νομοσχέδιο για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που παρουσιάστηκε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.Η προστασία προϋποθέτει μέχρι 35.000 ευρώ καθαρό οικογενειακό εισόδημα, έως 200.000 αντικειμενική αξία και έως 270.000 συνολική κινητή και ακίνητη περιουσία. Σε ισχύ παραμένουν οινόμοι Κατσέλη και Στεργίου για απόλυτηπροστασία κύριας κατοικίας οφειλέτηπου

βρίσκεται σε μόνιμη αδυναμία πληρωμώναμέσως μετά την υποβολή αίτησης υπαγωγήςστο νόμο και μέχρι την έκδοση τελεσίδικηςαπόφασης.

Απότο 2015 υιοθετείται το ιρλανδικό μοντέλο,δηλαδή εξωδικαστικός συμβιβασμόςδανειοληπτών-τραπεζών.

Κατάτην μεταβατική περίοδο του 2014 προστατεύεταιη πρώτη κατοικία των δανειοληπτώνεφόσον, η αντικειμενική αξία του ακινήτου,δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ, το καθαρόοικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνειτις 35.000 ευρώ, η συνολική κινητή καιακίνητη περιουσία τις 270.000 και οικαταθέσεις τις 15.000 ευρώ.

Γιαπολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνωτου 67 % τα ποσά αυτά προσαυξάνονται κατά10%.

Οιδανειολήπτες που καλύπτουν τα συγκεκριμένακριτήρια, προκειμένου να αναστέλλονταιοι πλειστηριασμοί θα πρέπει να καταβάλλουνδόση ίση με το 10% του καθαρού οικογενειακούεισοδήματος έως 15.000 ευρώ και από 15.000και άνω δόση ίση με το 20%.

Δηλαδή,δανειολήπτης με ετήσιο οικογενειακόεισόδημα τις 10.000 ευρώ για να προστατευτείη κύρια κατοικία του θα πρέπει νακαταβάλλει μηνιαία δόση 83 ευρώ, γιανοικοκυριό με εισόδημα 20.000 δόση 208 ευρώ.

Για προστασία της συντριπτικής πλειονότητας των δανειοληπτών έκανε λόγο στον Α984 στους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου ο γγ καταναλωτή Γιώργος Στεργίου.

Όπωςτόνισε ο αρμόδιος υπουργός ΚωστήςΧατζηδάκης, που πάντως άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών. το νομοσχέδιο καλύπτει τηνσυντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτώνκαθώς 9 στους 10 έχουν κύρια κατοικία μεαντικειμενική αξία κάτω από 200.00 ευρώκαι καθαρό οικογενειακό εισόδημαμικρότερο των 35.000.

Ωςπρος τη διαδικασία το νομοσχέδιοκατατίθεται σήμερα στη Βουλή, την Παρασκευήσυζητείται στην Επιτροπή Παραγωγής καιΕμπορίου και το Σάββατο ψηφίζεται στηνΟλομέλεια.

Ήδηνωρίτερα σήμερα ο αρμόδιος υπουργόςενημέρωσε την αρμόδια ΚοινοβουλευτικήΟμάδα της ΝΔ ενώ σχετικές συζητήσειςγίνονται και στα αρμόδια όργανα τουΠΑΣΟΚ.

Εν τω μεταξύ, τη βαθιά ανησυχία των νοικοκυριών για την τύχη της προσωπικής και οικογενειακής τους περιουσίας εξαιτίας τόσο της υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης όσο και της αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων, επιβεβαιώνουν τα ποιοτικά και ποσοτικά ευρήματα πανελλαδικής έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ. Ένα στα τρία νοικοκυριά φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του εξαιτίας συσσωρευμένων υποχρεώσεων. Το 35% των νοικοκυριών έχει συσσωρευμένες οφειλές, στις οποίες εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί το επόμενο έτος, ενώ έρχονται και νέες επιβαρύνσεις. Ακόμη το 28,1% των νοικοκυριών, περίπου 1 εκατ., που διαμένει σε ιδιόκτητο σπίτι έχει στεγαστικό δάνειο, με 168.000 νοικοκυριά να έχει καθυστερημένες οφειλές σε μόνιμη βάση και 220.000 να αναγκάζονται συχνά να καθυστερούν την καταβολή της δόσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα