Η Φ. Σκοπούλη στον ΑΘΗΝΑ984

Η καθηγήτρια Παθολογίας - Ανοσολογίας στο Χαροκόπειο πανεπιστήμιο και πρώην υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη, μίλησε στις 18/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το κράτος, το υπουργείο, οι υπηρεσίες, δεν γνωρίζουν τίποτα για το τι γίνεται -ούτε οικονομικά, ούτε ουσιαστικά-, για τις πρακτικές του ΟΚΑΝΑ

και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Κυρίως από αυτά τα δύο Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στα οποία γίνεται το μεγάλο οικονομικό πανηγύρι και που είναι ουσιαστικά αναποτελεσματικά στις υπηρεσίες».

Δημοσιογράφος: Είχατε ζητήσει και εσείς στοιχεία τα οποία δεν σας δόθηκαν από τον ΟΚΑΝΑ; Δεν είχατε εικόνα για αυτή την διαχείριση;

Φ. Σκοπούλη: «Έχουμε καταθέσεις από το ΣΔΟΕ και εκθέσεις από τον κ. Ρακιντζή. Έχουν γίνει επερωτήσεις στην Βουλή. Έχω απαντήσει δημόσια για αυτά, έχουν αρνηθεί να δοθούν αυτά... Να τα πάρουμε ένα - ένα. Ο ΟΚΑΝΑ και το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι κάτω από ελέγχους διαφόρων υπηρεσιών. Όσον αφορά τον ΟΚΑΝΑ, υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα στο να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι χρήματα, διότι είχαν πάρει παραπάνω λεφτά. Αυτό και η κ. Μαλλιώρη δεν το ήθελε -διότι οι εργαζόμενοι έχουν πρόβλημα κ.λπ.-, αλλά όχι μόνο αυτή. Η πολιτική ηγεσία, ο προϊστάμενος υπουργός μου και φυσικά και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν το ήθελαν Είναι μια τρέλα τα πράγματα. Ουδείς υπόκειται σε κανόνες».

Δημοσιογράφος: Και άρα γίνεται κατασπατάληση...

Φ. Σκοπούλη: «Θεωρώ ότι γίνεται κατασπατάληση χρήματος και δεν απορώ για αυτό το οποίο αναδείχθηκε τώρα και νομικά. Αλλά θεωρώ ότι το πρόβλημα δεν λύνεται έτσι. Ο προηγούμενος πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ είχε και αυτός έλλειμμα περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ. Τώρα έχουμε κατασπατάληση χρήματος. Δεν ξέρουμε πού έχουν πάει, πού αποδίδονται ».

Και πρόσθεσε: «Το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει χρήματα, διότι είχε πάρει τότε μεγάλο δάνειο για τα εμβόλια της γρίπης. Γνωστή υπόθεση, η οποία εκκρεμεί . Από το ΚΕΕΛΠΝΟ -εφόσον έχει χρήματα και ενώ η κ. Μαλλιώρη είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΕΛΠΝΟ-, δίδονται χρήματα στον ΟΚΑΝΑ, στην κ. Μαλλιώρη. Με αφορμή πάλι -για να δικαιολογηθούν-, την γρίπη. Τρέχα γύρευε. Τότε η πολιτική ηγεσία ήθελε να κάνει διάφορες μονάδες στα νοσοκομεία. Πολύ καλώς έκανε και ήθελε. Από την πολιτική ηγεσία δεν υπάρχει καμία επίσημη αναφορά, κανένα έγγραφο προς αυτό. Αλλά φαίνεται ότι ήταν απόφαση της πολιτικής ηγεσίας να δοθούν τα χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ στον ΟΚΑΝΑ. Δεν θέλω να δικαιολογήσω ούτε την κ. Μαλλιώρη, ούτε κανέναν. Άλλο θέλω να πω, ότι υποψιάζομαι -από την λίγη εμπειρία που είχα-, από τα πρώτα έγγραφα που εστάλησαν πίσω, ότι πιθανόν κακοδιαχειρίστηκαν. Από την άλλη μεριά, όμως, φταίει και το ΚΕΕΛΠΝΟ...».

Και συνέχισε: «Παρόμοιες παραβάσεις καθήκοντος και οικονομικών ατασθαλιών γίνονται με την βούλα του νόμου και φαίνονται νόμιμες. Δηλαδή, βγαίνουν υπουργικές αποφάσεις διότι θέλουμε να διορίσουμε κόσμο, θέλουμε να πάρουμε κρεβάτια στην μονάδα και πιθανόν να υπάρχουν μίζες κ.λπ. και βγάζουμε υπουργικές αποφάσεις για αυτά».

Δημοσιογράφος: Ήσασταν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τα πανεπιστήμια στην πολιτική ηγεσία -στον σκληρό πυρήνα μάλιστα, στην κυβέρνηση και σε ένα πολύ ευαίσθητο υπουργείο-, η εμπειρία σας από αυτή την περίοδο ήταν τραυματική;

Φ. Σκοπούλη: «Μπήκα με ελπίδα και βγήκα με κατάθλιψη. Η εμπειρία μου είναι τραυματική, διότι παρόλο που έχουμε φτάσει στο αμήν, στο τελευταίο υπόγειο, θεωρώ ότι αυτό δεν έγινε αντιληπτό από την πολιτική ηγεσία και ακόμα παίζονται παιχνιδάκια. Δυστυχώς, δεν υπάρχει κοινός νους. Είναι τόσο μεγάλος ο "εαυτουλισμός" για την επιβίωση καθενός στο πολιτικό στερέωμα ή στην οικονομική απολαβή, που ειλικρινά έχω εκπλαγεί για την ποιότητα των Ελλήνων πολιτικών και δεν είναι μόνον σε ένα κόμμα, δυστυχώς. Είναι διακομματική αυτή η κατάσταση».

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε περιόδους τεράστιας κρίσης και ανέχειας για την χώρα, για κάποιους συνεχίζεται το πάρτι;

Φ. Σκοπούλη: «Σαφώς. Θεωρώ ότι ο λύκος στην αντάρα χαίρεται. Αυτό βλέπω. Γίνονται όλες αυτές οι ανακατατάξεις. Το θεωρούσα ευκαιρία, διότι υπάρχουν έτοιμες λύσεις, εφαρμόσιμες. Έχουμε προτάσεις σε τεχνικό επίπεδο, οι οποίες μπορούν να λύσουν προβλήματα, να διορθώσουν νοοτροπίες. Αλλά στην περίπτωση αυτή, όλο το χρονικό διάστημα, η μόνη προσπάθεια ήταν αφού υπάρχει η αναμπουμπούλα, ό,τι προλάβουμε να πάρουμε και να δώσουμε στους δικούς μας και παράλληλα να μειώσουμε καθοριστικά το κοινωνικό κράτος. Όχι γιατί αυτά είναι απαιτήσεις της Τρόικα. Στην υγεία, η Τρόικα και η βοήθεια της Task Force είναι για να διατηρηθεί το κοινωνικό κράτος. Αλλά η πολιτική βούληση της Νέας Δημοκρατίας και -λυπάμαι-, αυτή και του ΠαΣοΚ είναι "ό,τι μπορούμε να το χαλάσουμε". Μάλιστα, κάποιος το περιέγραψε πολύ ωραία -είναι από τον ιδιωτικό φορέα-, ως "επιμελημένο ξεχαρβάλωμα". Ειλικρινά -θέλω να το τονίσω ξανά, γιατί δεν μου δίνεται εύκολα η ευκαιρία-, αποδίδουμε στην Τρόικα αντικοινωνικές επιλογές, οι οποίες δεν είναι δικές της, αλλά της κυβέρνησης».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα