Στη Θεσσαλονίκη μαθαίνουν ποντιακά

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου τριετούς διάρκειας εφαρμόζει για πρώτη φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκη, με στόχο τη διατήρηση των στοιχείων που τείνουν να εξαληφθούν.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, χαρακτήρισε ως εξαιρετικά σημαντική τη διατήρηση των ιδιωμάτων της ελληνικής γλώσσας
που τείνουν να εξαφανισθούν λόγω της μη χρήσης τους από τους νεώτερους.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά δημοτών ποντιακής καταγωγής, από όλους τους Δήμους της βόρειας Ελλάδας, αλλά και της Αττικής.

Τα προγράμματα, που θα είναι τριετούς διάρκειας χρηματοδοτούνται 100% από το Δήμο Θεσσαλονίκης και εντάσσονται στο εθνικό πρόγραμμα των Κέντρων δια βίου μάθησης. Η χρηματοδότηση αφορά στην αμοιβή των διδασκόντων (στην πλειονότητα τους εκπαιδευτικοί) ενώ η παρακολούθηση των μαθημάτων θα γίνεται δωρεάν από τους ενδιαφερόμενους.

Η ποντιακή διάλεκτος θα διδάσκεται μέσω ειδικού εγχειριδίου η συγγραφή του οποίου ανατέθηκε ήδη σε επιστημονική επιτροπή του Πανελλήνιου συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Το πρώτο σεμινάριο για την εκπαίδευση των διδασκόντων (ήδη έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον συμμετοχής 20 υποψήφιοι διδάσκοντες) θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Ιανουαρίου, ενώ τα μαθήματα θα είναι δίωρα εβδομαδιαίως.
Keywords
Τυχαία Θέματα