«Στενεύουν» τα περιθώρια

Η κυβέρνηση την «επομένη» της πρώτης συμφωνίας με τους δανειστές αναζητά ακόμη τα χρήματα κάλυψης δανειακών υποχρεώσεων, συνεχίζοντας να βρίσκει κλειστές τις «πόρτες» κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού και επιχειρεί να ανασχέσει ένα ανοικτό πλέον εσωτερικό μέτωπο.

Στελέχη των δανειστών επισημαίνουν ότι πλέον γίνεται ξεκάθαρο ότι τα χρονικά περιθώρια της κυβέρνησης είναι ιδιαίτερα στενά προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με πρώτο ζητούμενο να διασαφηνιστεί το μεγάλο «κενό» της συμφωνίας της Δευτέρας, το χρηματοδοτικό κενό.

Ακόμη και τα προσωρινά «εργαλεία» που ζητούσε
η κυβέρνηση, η πρόσβαση σε ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ συνδέθηκαν από τον Mario Draghi άμεσα με πρόοδο στην υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Παράλληλα δημοσιεύματα χθές έφεραν – ξανά - στο τραπέζι τρίτο δάνειο, ενώ συνεχίστηκε η … αφωνία του ΔΝΤ για την ελληνική πρόθεση αναβολής της δόσης..

Ο ΥΠΟΙΚ φάνηκε… σχετικά βέβαιος ότι οι δανειστές δεν θα τραβήξουν το χαλί. Μιλώντας στο Bloomberg δήλωσε πως βασίζεται στην ΕΚΤ για την αποφυγή μίας αθέτησης πληρωμών όταν η χώρα ξεμείνει από ρευστότητα τον επόμενο μήνα. «Η ΕΚΤ μπορεί απλώς να παραδώσει αυτά τα χρήματα στο ΔΝΤ ως μερική αποπληρωμή εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης» ανέφερε. Πρόσθεσε ότι «είμαι αρκετά βέβαιος ότι δεν θα έχουμε ταμειακό πρόβλημα, επειδή προσπαθήσαμε πολύ σκληρά στις μακρές συζητήσεις με τους εταίρους μας, τους θεσμούς να φθάσουμε σε αυτό το στάδιο», προσθέτοντας «δυσκολεύομαι να φανταστώ ότι η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μας αφήσουν να σκοντάψουμε σε ένα σχετικά μικρό ταμειακό πρόβλημα».

Ωστόσο, η απάντηση είχε έρθει μία ημέρα πριν από την ΕΚΤ. Μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελλάδας, ο κ. Draghi σημείωσε πως η ευρωτράπεζα είναι έτοιμη να επαναφέρει το waiver που θα καθιστά και πάλι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα, μόλις όμως αποκατασταθούν οι συνθήκες. "Όταν καταργήσαμε την απόφαση της εξαίρεσης, ξεκάθαρα δηλώσαμε ότι εάν δεν γίνει η αξιολόγηση του προγράμματος, τότε δεν θα την επαναφέρουμε", δήλωσε ο Μ. Draghi ενώ για τις επιστροφές των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ σημείωσε ότι τα όποια κέρδη επιστρέφονται στους προϋπολογισμούς των κρατών της ευρωζώνης τα οποία στη συνέχεια ενισχύουν την Ελλάδα. «Το ευρωσύστημα δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία».

Εν τω μεταξύ, οι πιέσεις εντείνονται στα ταμειακά διαθέσιμα, με τον ΟΔΔΗΧ να ζητά εγγράφως για την κατάθεση στην ΤτΕ των διαθεσίμων που του περισσεύουν τις επόμενες δέκα μέρες, την επένδυση τους σε κρατικά ρέπος και, έτσι, την ενίσχυση της ρευστότητας των κρατικών ταμείων. Και δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για νέο δάνειο. Η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ένα νέο δάνειο ύψους πάνω από 20 - 30 δισ. ευρώ την επόμενη διετία σύμφωνα με αξιωματούχους της ΕΕ που επικαλούνται ξένα πρακτορεία.

Πηγή:www.capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα