Ανέμελη (; )Ευρώπη στις θύελλες των καιρών

Μια ματιά στον χάρτη, λίγες γνώσεις ιστορίας και η ανάγνωση μιας εφημερίδας αρκούν σε ένα κάτοικο της Ευρώπης. Τριγύρω επικρατεί τρικυμία. Μεγάλη η ευθύνη για τους ισχυρούς της ημέρας, εφήμερους άρχοντες στην γηραιά ήπειρο.

Στην νότια πλευρά της Μεσογείου η Λιβύη είναι ένα κράτος ουσιαστικά άνευ κρατικής οντότητας με εμφύλιες συγκρούσεις. Μια δίοδος μετανάστευσης προς την Ευρώπη με την Λαμπεντούζα πύλη εισόδου και χιλιάδες ανθρώπους να χάνουν την ζωή τους στην θάλασσα. Η αραβική άνοιξη έφερε τρομερές

ανακατατάξεις και προβλήματα με κορύφωση την Συρία.

Τέσσερα χρόνια μαχών και το Ισλαμικό κράτος να προκαλεί με φρικτές πρακτικές ενώ απο Συρία και Ιράκ τα προσφυγικά κύματα ξεπέρασαν τα 13 εκατομμύρια ψυχές. Με εμφανή πίεση στα ελληνικά σύνορα. Συγχρόνως η τρομοκρατία, με τραγικό τρόπο, πέρασε εντός της Ευρώπης στην Γαλλία, την Δανία , ενώ η Ιταλία χρησιμοποιεί τον στρατό για την διαφύλαξη πιθανών στόχων απο τους τζιχαντιστές.

Στην καρδιά της Ευρώπης η Ουκρανία αποδεικνύεται μια χαίνουσα πληγή με άγνωστες προεκτάσεις. Οι σχέσεις με την Ρωσία έχουν διαταραχθεί με προφανείς επιπτώσεις για την Ευρωπαική οικονομία αλλά και την ενεργειακή της εξάρτηση. Κράτη μέλη της Ένωσης σκέφτηκαν η απέρριψαν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν στρατιωτικά την Ουκρανία , ενώ οι χώρες της Βαλτικής επιθυμούν ενισχυμένη Νατοική παρουσία.

Παλαιές έριδες διατηρούν την σπίθα τους, ιστορικές αντιπαραθέσεις επανέρχονται όπως και σκέψεις για περασμένα μεγαλεία , υπο τον μανδύα της σύγχρονης εποχής.

Οι περίφημες αγορές φαίνεται ότι εύκολα ποδηγετούν κυβερνήσεις και μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι έχουν καταδικαστεί για ποικίλες παράνομες πρακτικές στις δύο όχθες του Ατλαντικού.

Εντός των ευρωπαϊκών κρατών, σημαντικά τμήματα των κοινωνιών, εκφράζουν δυσαρέσκεια ή βρίσκονται σε αναταραχή εξ αιτίας και της μεγάλης ανεργίας.

Την ίδια στιγμή οι ηγέτες των χωρών μελών καθισμένοι γύρω απο το τραπέζι του συμβουλίου επικεντρώνουν την προσοχή τους στην Ελλάδα: αν θα πάρει η όχι μια ανάσα, αν θα σεβαστεί τους κανόνες, εάν πρέπει η όχι να τιμωρηθεί.... Κεντρικό μέλημα εάν μια χώρα πρέπει να φύγει απο το κοινό νόμισμα. Λανθασμένο μήνυμα για την ενότητα της Ε.Ε.
Η εφήμερη ισχύς των ηγεμόνων της εποχής έχει ανάγκη από την σοφία να διαβλέπει κανείς την ευρύτερη εικόνα. Από αντιπαραθέσεις, εμμονές και διχόνια μόνο δεινά προοιονίζονται μέσα στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Του Γιώργου Αποστολίδη

Keywords
Τυχαία Θέματα