Στα πρόθυρα εμφυλίου η Αίγυπτος

Ορατός ο κίνδυνος του εμφυλίου στην Αίγυπτο. Για «αιματοβαμμένο στρατιωτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο, με μήνυμά του στο Twitter, ο εκπρόσωπος Τύπου της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, Γκεχάντ Ελ Χαντάντ. Τουλάχιστον 124 οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν σήμερα στη μία από τις δύο πλατείες του Καΐρου από τις οποίες τους απομάκρυναν διά της βίας οι δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου, το πρακτορείο

Associated Press, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει λόγο για 56 νεκρούς και 526 τραυματίες.

Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες - αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αιγυπτιακή επαρχία Φαγιούμ, νοτίως του Καΐρου, δήλωσε νοσοκομειακός αξιωματούχος, έπειτα από μάχες σε αστυνομικά τμήματα ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο μεταξύ, από αξιωματούχους έγινε γνωστό πως οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων Μοχάμεντ Ελ-Μπελτάγκι.

Την λύπη του για το θάνατο του οπερατέρ του δικτύου Sky News, Μικ Ντιν, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, εξέφρασε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Όπως μεταδίδει το Reuters αύριο θα είναι κλειστό το χρηματιστήριο του Καΐρου, και οι τράπεζες.

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις αιγυπτιακές αρχές, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τους θανάτους των διαδηλωτών. «Οι πληροφορίες για θανάτους και τραυματισμούς είναι υπερβολικά ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Aστον, Πίτερ Στάνο.

Στο μεταξύ, στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και τον Αραβικό Σύνδεσμο να λάβουν αμέσως μέτρα για να σταματήσει η "σφαγή" στην Αίγυπτο, λέγοντας πως η διεθνής σιωπή άνοιξε το δρόμο για την άσκηση της βίαιης καταστολής από τις αιγυπτιακές αρχές.

Η Τεχεράνη καταδίκασε επίσης τη "σφαγή" που εκτιμά πως εκτυλίσσεται στην Αίγυπτο, με ανακοίνωσή της η οποία μεταδόθηκε σήμερα από το πρακτορείο FARS.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα