Στα άδυτα της μυστικής "ομάδας Βαρουφάκη"

Αντάλλασαν πληροφορίες με κρυπτογραφημένα email, κρατούσαν στενό τον κύκλο τους και οι συναντήσεις τους γίνονταν μακριά από κυβερνητικά κτίρια, σημειώνει το POLITICO σε δημοσίευμα του με τίτλο "Στα άδυτα της μυστικής "ομάδας Βαρουφάκη".

"Η μυστική ομάδα υπό τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την προετοιμασία για μια έξοδο από το ευρώ γνώριζε ότι η αποστολή της ήταν ευαίσθητη, αναφέρει ένα μέλος στο POLITICO, προσθέτοντας ότι δεν ήταν μια ανεξέλεγκτη αποστολή.

"Δεν υπήρχε κάτι που να μπορεί

να τεθεί υπό αμφισβήτηση όσον αφορά αυτό που κάναμε, αν και ξέραμε ότι θα μπορούσε να παρερμηνευθεί", αναφέρει ο οικονομολόγος James Galbraith, ο οποίος συντόνιζε την ομάδα για τον κ. Βαρουφάκη, σε τηλεφωνική συνέντευξη από την Ουάσινγκτον.

Η επιχείρησε ήρθε στο φως το Σαββατοκύριακο όταν η Καθημερινή σε δημοσίευμα της ανέφερε ότι ο Γ. Βαρουφάκης και ο πρώην υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης είχαν συζητήσει ένα σχέδιο που περιελάμβανε εισβολή στα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας και υποκλοπή των λογαριασμών των φορολογούμενων προκειμένου να γίνει η επιστροφή στο νόμισμα που η χώρα χρησιμοποιούσε πριν το ευρώ, αναφέρει το POLITICO.

Αποστολή της ομάδας: να προσπαθήσει να βρει απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων, οι οποίες σύμφωνα με τον Galbraith περιελάμβαναν: "Που θα πρέπει να στραφεί η προσοχή της κυβέρνησης αν υποχρεωθεί να πέσει από τον γκρεμό; Θέματα όπως, πόσα είναι τα διαθέσιμα καύσιμα; Ποια είναι η κατάσταση στα τρόφιμα; Πόσο καιρό θα διαρκέσουν τα ιατρικά εφόδια; Αυτού του είδους τα πράγματα, τα οποία δεν μπορούσαμε να βρούμε μόνοι μας καθώς αν ξεκινήσεις τις ερωτήσεις καταλήγεις στο τέλος να δίνεις την εντύπωση σε άλλους ότι υπάρχουν σχέδια που προετοιμάζονται. Αλλά οι άνθρωποι θα πρέπει να ετοιμάζονται να ρωτούν τέτοιες ερωτήσεις", αναφέρει ο ίδιος.

Η φύση των συζητήσεων απαιτούσε μυστικότητα. "Το βασικό πράγμα ήταν ότι κανείς δεν ήταν σε θέση να πει τίποτα στον οποιοδήποτε", αναφέρει ο Galbraith. Προσθέτει ότι η ομάδα είχε "τέσσερα ή πέντε μέλη", αν και έχουν ταυτοποιηθεί μόνο ο Galbraith και ο Βαρουφάκης, αναφέρει το POLITICO. Ερωτηθείς αν η ομάδα χρησιμοποίησε συνθηματικά, ο Galbraith γέλασε.

Ο Galbraith σημειώνει επίσης ότι "δεν είχαν απευθείας επαφή με τον Αλέξη [Τσίπρα] μετά το τέλος του Φεβρουαρίου".

"Δουλεύαμε υπό τον Γιάνη και αυτό ήταν όλο. Δεν προσπαθούσαμε και δεν συμμετείχαμε στις συζητήσεις πολιτικής στην Ελλάδα. Ήταν απλά ένα ερώτημα προετοιμασίας στο παρασκήνιο σε περίπτωση που η Ελλάδα υποχρεώνονταν σε μια θέση που δεν θα ήθελε να είναι".

Ο Galbraith δήλωσε επίσης ότι η ομάδα δεν συμμετείχε σε σχέδια να μπει στο φορολογικό σύστημα των αρχών. "Αυτό ήταν ξεχωριστό από αυτό το διαφορετικό θέμα που έχει προκαλέσει τόσο θόρυβο, που είναι η χρήση των ΑΦΜ για να διαμορφωθεί ένα σύστημα πληρωμών", δήλωσε.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα