Σουηδία: υπόθεση κατασκοπείας

Οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει από τις ΗΠΑ κάποιο αίτημα έκδοσης της γυναίκας που κατηγορείται ότι στρατολογούσε κατασκόπους για λογαριασμό της Κούβας, δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, μία ημέρα αφότου η Ουάσινγκτον έδωσε στη δημοσιότητα το κατηγορητήριο σε βάρος της.

"Δεν υπάρχει αίτημα από τις ΗΠΑ για το άτομο

αυτό", δήλωσε ο Περ Κάρεους, ο εκπρόσωπος της υπουργού Δικαιοσύνης Μπεατρίς Ασκ.

Η 55χρονη Μάρτα Ρίτα Βελάσκες, που κατάγεται από το Πόρτο Ρίκο, κατηγορείται για συνωμοσία με σκοπό την κατασκοπεία, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ η Βελάσκες, που στο παρελθόν εργαζόταν σε υπηρεσία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το 1984 στρατολόγησε μια φίλη της στις κουβανικές υπηρεσίες πληροφοριών και στη συνέχεια την βοήθησε να βρει δουλειά στην Υπηρεσία Στρατιωτικών Πληροφοριών (DIA) των ΗΠΑ.

Η φίλη αυτή, η Άνα Μπελέν Μόντες, εργάστηκε για την DIA από το 1985 μέχρι τη σύλληψή της, το 2001. Το επόμενο έτος, δήλωσε ένοχη για κατασκοπεία υπέρ της Κούβας και σήμερα εκτίει ποινή κάθειρξης 25 ετών.

Δεν έχει αποσαφηνιστεί πάντως για ποιο λόγο η Ουάσινγκτον αποκάλυψε τώρα το κατηγορητήριο σε βάρος της Βελάσκες, το οποίο χρονολογείται από το 2004 και παρέμενε απόρρητο. Η γυναίκα έχει φύγει από τις ΗΠΑ από το 2002 και ζει στη Στοκχόλμη. Έχει πάρει τη σουηδική υπηκοότητα και παντρεύτηκε έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών της Σουηδίας. Ο σύζυγός της δεν θεωρείται ύποπτος, ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου, Σαρλότα Οζάκι Μάτσιας.

Ο Κάρεους από την πλευρά του είπε ότι οποιοδήποτε αίτημα έκδοσης θα πρέπει να υποβληθεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα ζητήσει από τις εισαγγελικές αρχές να ερευνήσει την υπόθεση. Το Ανώτατο Δικαστήριο θα κληθεί κατόπιν να υποβάλει την πρότασή του, όμως την τελική απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση.

Γενικά, οι σουηδικές αρχές σπανίως εκδίδουν Σουηδούς υπηκόους σε άλλες χώρες, πέραν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα