ΣΟΣ από ΟΗΕ για πρόσφυγες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να επιστρατεύσει τις υπηρεσίες ασύλου, μετανάστευσης και πολιτικής προστασίας, τόνισε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στη Βουλγαρία, Μπόρις Τσεσίρκοφ, σημειώνοντας ότι επείγουσα και επαρκής δυνατότητα υποδοχής προσφύγων είναι αναγκαία στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Ουγγαρία.

"Οι χώρες αυτές, ως οι πρώτες χώρες

ασύλου, πρέπει να βοηθηθούν σημαντικά, επειδή οι υποδομές τους δέχονται τεράστια πίεση, για να μην αναφερθώ στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική επιβάρυνση" ανέφερε ο κ. Τσεσίρκοφ σε συνέντευξή του στο βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων BTA.

Στο τέλος του 2014, περίπου 60 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκτοπίστηκαν από τον πόλεμο και τις διώξεις, περισσότεροι απ' ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία. Αλλά εννέα στους δέκα βρίσκονται σε φτωχές αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πληθυσμό 508 εκ. κατοίκους και μπορεί να αντιμετωπίσει την παρούσα κρίση, υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος της UNHCR τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα, αν δεν δοθούν ρεαλιστικές δυνατότητες για τη νόμιμη άφιξη προσφύγων στην ΕΕ.

"Οι φράχτες και τα εμπόδια, η ανάπτυξη της αστυνομίας στα σύνορα δεν είναι λύση. Αυτό που χρειάζεται είναι προγράμματα για την επανεγκατάσταση, την ανθρωπιστική υποδοχή, η ανθρωπιστική βίζα, η χαλάρωση των κριτηρίων για τη χορήγησης βίζας σε σπουδαστές, εργάτες, σε μέλη οικογενειών που επανενώνονται" ανέφερε ο αξιωματούχος της UNHCR.

"Καθημερινά περίπου 3000 άνθρωποι διέρχονται από την Ελλάδα, την ΠΓΔΜ, τη Σερβία και την Ουγγαρία και δεν μπορούν να βρουν την κατάλληλη βοήθεια εκεί. Περισσότεροι από 2600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο. Πρόσφυγες έπεσαν επίσης θύματα αδίστακτων δουλεμπόρων, όπως στην περίπτωση του φορτηγού - φέρετρου στην Αυστρία" τόνισε ο κ. Τσεσίρκοφ.

Τα συστήματα προστασίας στη Βουλγαρία και στα Δυτικά Βαλκάνια που δημιουργήθηκαν σχετικά πρόσφατα δεν τέθηκαν ποτέ σε ισχύ, υπό την πίεση της οποίας γίναμε μάρτυρες εδώ το 2013 και στις γειτονικές χώρες της Βουλγαρίας στα ανατολικά και στα δυτικά τώρα, συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι, επί του παρόντος, η Βουλγαρία καταγράφει αριθμό ρεκόρ αιτούντων προστασία, οι οποίοι φέτος ανέρχονται σε 10.000.

Οι αφιχθέντες στην ΕΕ είναι κυρίως από τη Συρία, αλλά υπάρχουν και άλλες χώρες από τις οποίες καταφθάνουν πρόσφυγες: το Ιράκ, το Αφγανιστάν, η Λιβύη, η Ερυθραία, η Σομαλία. Στη Βουλγαρία για παράδειγμα, το 54% των αφιχθέντων φέτος είναι Σύροι, το 21% Ιρακινοί και το 19% Αφγανοί. Από τα συνολικά 2.700 άτομα που διαμένουν σε έξι κέντρα της Κρατικής Υπηρεσίας για τους Πρόσφυγες, περίπου 80% είναι από τη Συρία, διευκρίνισε.

"Οι άνθρωποι που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες σε μία ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα για ισότιμη μετεγκατάσταση σε όλες τις χώρες. Όταν σε κάποιους απορρίπτεται το καθεστώς πρόσφυγα και δεν έχουν λόγους παραμονής στην ΕΕ, πρέπει να επιστρέφουν στην πατρίδα τους" δήλωσε ο κ. Τσεσίρκοφ, υπογραμμίζοντας ότι τώρα ήρθε ο καιρός η Ευρώπη να επαναφέρει στη μνήμη και να υπερασπιστεί αρχές για τις οποίες διαδηλώνει, όπως η ανθρωπιά, η υπεροχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η αλληλεγγύη και η κατανόηση.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα