Παρέμβαση Κουρτς για μεταναστευτικό

Να υποβάλουν αίτηση ασύλου στις χώρες τους, πριν ξεκινήσουν για την Ευρώπη, προτείνει ο Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς προκειμένου, όπως τόνισε στο γερμανικό κρατικό ραδιόφωνο, να αποφευχθούν οι θάνατοι μεταναστών και να καταπολεμηθούν οι διακινητές.
΄
Όπως εξήγησε, αν οι αιτούντες άσυλο έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν τις αιτήσεις στη χώρα τους, τότε δεν θα ξεκινούν για το επικίνδυνο ταξίδι προς την Ευρώπη και δεν θα έχουν ανάγκη τους διακινητές. Με αυτόν τον τρόπο θα δίνεται η δυνατότητα στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τους αδύναμους να ζητούν άσυλο σε μια άλλη
χώρα.

Η πολιτική που ακολουθείται μέχρι τώρα από την Ευρώπη «είναι σχεδόν ένα πρόγραμμα προώθησης των διακινητών», τόνισε ο Αυστριακός υπουργός.

Γι΄αυτό τον λόγο ο Κουρτς τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκών κέντρων υποδοχής μεταναστών στις περιοχές που ήδη υπάρχει μεγάλη εισροή ανθρώπων, δηλαδή στην Ουγγαρία και την Ελλάδα, όπως έχει ήδη γίνει στην Ιταλία. Τέτοια κέντρα μπορούν να δημιουργηθούν και εκτός της ΕΕ, για παράδειγμα στη Σερβία ή ακόμη και αλλού, όπως στον Νίγηρα, όπου είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη λειτουργία του το πρώτο κέντρο υποδοχής μεταναστών σε αφρικανικό έδαφος.

Ο Αυστριακός υπουργός ζήτησε επίσης από την ΕΕ να υιοθετήσει άμεσα μια κοινή προσέγγιση στη μεταναστευτική κρίση.

«Αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε μια ιδιαίτερα τεταμένη κατάσταση. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι που φτάνουν καθημερινά από την Τουρκία στην Ελλάδα. Υπάρχουν αμέτρητοι άνθρωποι που φτάνουν στην Ευρώπη μέσω της θαλάσσιας οδού προς την Ιταλία. Δεν υπάρχει καταμερισμός τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και υπάρχουν ολοένα και περισσότερες χώρες οι οποίες προσπαθούν μόνες τους να αντιμετωπίσουν την κρίση, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να λειτουργήσει», τόνισε ο Κουρτς.

Ο ίδιος επέκρινε και την πολιτική που ακολουθεί η ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης. «Γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι δεν μπορούμε να στέλνουμε μετανάστες στην Ελλάδα, διότι εκεί δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις αιτήσεις . Γνωρίζουμε ότι πολλοί μετανάστες εξακολουθούν να έρχονται. Όμως παρόλα αυτά επιμείναμε σε αυτό το σύστημα και ποτέ δεν είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν λειτουργεί», κατήγγειλε ο Κουρτς.

«Η ιδέα μας για μια Ευρώπης χωρίς σύνορα βασίζεται στα οργανωμένα εξωτερικά σύνορα, τα οποία θα προστατεύονται. Και αν παραμείνουμε απλοί παρατηρητές και σε αυτό το θέμα, τότε ανησυχώ ότι κάτι θα συμβεί. Τι θα κάνουμε όταν ένα μέλος του Ισλαμικού Κράτους αποφασίσει να αναμειχθεί με τους μετανάστες για να έρθει στην Ευρώπη; Τι θα κάνουμε όταν συμβεί εδώ η πρώτη τραγωδία; Τότε θα αλλάξουν γρήγορα η συζήτηση και η διάθεση (της κοινής γνώμης) στην Ευρώπη», κατέληξε ο Κουρτς.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα