Σλοβενία: Ψήφο εμπιστοσύνης ζητάει η νέα κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης θα ζητήσει σήμερα από τη σλοβενική Βουλή ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τον Μίρο Τσέραρ και ενώ έχουν περάσει τέσσερις μήνες κενού εξουσίας μετά την παραίτηη της κυβέρνησης της Αλένκα Μπράτουσεκ.

Με πρόταση του προέδρου της χώρας Μπορούτ Παχόρ, η Βουλή ανέθεσε στο τέλος Αυγούστου την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τσέραρ και σήμερα σε μυστική ψηφοφορία

θα εγκρίνει το νέο κυβερνητικό σχήμα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από το κόμμα του Τσέραρ (SMC) -που κέρδισε τις εκλογές της 13ης Ιουλίου, το Κόμμα Συνταξιούχων (DeSUS) και τους Σοσιαλδημοκράτες και έχει στη Βουλή 52 από τις συνολικά 90 έδρες.

Για το σχηματισμό της 12ης κυβέρνησης της ανεξάρτητης Σλοβενίας χρειάστηκαν περισσότεροι από δύο μήνες, καθώς ο Τσέραρ επιχείρησε να συγκροτήσει ευρύ συνασπισμό, καλώντας όλα τα πολιτικά κόμματα σε διαβουλεύσεις εκτός από το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS), ο πρόεδρος του οποίου εκτίει ποινή φυλάκισης για εμπλοκή στο σκάνδαλο με τη φινλανδική αμυντική βιομηχανία «Patria».

Στη συμφωνία συγκρότησης συνασπισμού οι εταίροι δεσμεύθηκαν να οδηγήσουν τη χώρα εκτός κρίσης, να σταθεροποιήσουν την πολιτική κατάσταση και να διευκολύνουν τις οικονομικές ροές.

Η πρώτη αποστολή της κυβέρνησης θα είναι η τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2015 για να εκπληρωθεί η δέσμευση που ανέλαβε η Λιουμπλιάνα στις Βρυξέλλες, ότι το έλλειμμα της χώρας θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το επόμενο έτος. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού είχε ήδη προσεγγίσει το στόχο για όλο το 2014 μετά τους πρώτους επτά μήνες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα