Σλοβενία: Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας δεσμεύθηκε σήμερα να αποκρατικοποιήσει 15 μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις, περιλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, της μεγαλύτερης εταιρείας τηλεπικοινωνιών της χώρας και του εθνικού αερομεταφορέα της στο πλαίσιο ενός πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που την πλήττει και για να αποφύγει το ενδεχόμενο να χρειαστεί ένα πρόγραμμα διεθνούς δανεισμού.

Η κεντροαριστερή πρωθυπουργός Άλενκα Μπράτουσεκ δήλωσε ότι ο φόρος προστιθέμενης αξίας θα αυξηθεί

από το 20% στο 22% από 1ης Ιουλίου, ωστόσο πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της διεξάγει ακόμη διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα του δημόσιου τομέα σχετικά με τις σχεδιαζόμενες μειώσεις μισθών.

Η Μπράτουσεκ είπε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στο 7,8% του ΑΕΠ της χώρας φέτος,όμως σημείωσε πως η κυβέρνησή της επιδιώκει να το μειώσει στο 3,3% το 2014.

Ο υπουργός Οικονομικών Ούρος Τσάφερ είπε ότι το πακέτο μέτρων θα σημάνει την εξοικονόμηση συνολικά ενός ποσού που θα ανέλθει σε περίπου 1 δισεκατ. ευρώ σε περικοπές δαπανών και εξόδων.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την δημοσιονομική εξυγίανση, το οποίο ενέκρινετο υπουργικό συμβούλιο, πρόκειται να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση, όπως ανακοίνωσε η Μπράτουσεκ.

Οτραπεζικός τομέας είναι αντιμέτωπος με επισφάλειες ύψους 7 δισεκατ. ευρώ, ή περίπου ενός 20% του σλοβένικου ΑΕΠ. Τα προβλήματα του σλοβένικου χρηματοπιστωτικού τομέα δημιούργησαν φόβους ότι η χώρα θα γίνει η έκτη της ευρωζώνης η οποία θα ζητήσει διεθνή δανεισμό, μετά την Κύπρο, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα.

Ησλοβένικη κυβέρνηση, θορυβημένη από τους όρους που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στην Κύπρο για την χορήγηση δανείου, προσπαθεί να αποφύγει την προσφυγή της σε έναν τέτοιο μηχανισμό με κάθε κόστος.

Σύμφωναμε την Μπράτουσεκ, εάν εγκριθεί αυτό το πακέτο μέτρων στο σύνολό του δεν θα χρειαστεί η επιβολή ενός πρόσθετου φόρου μισθωτών υπηρεσιών, ή «φόρου της κρίσης».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα