Σλοβενία: αναβολή δημοψηφίσματος

Το δημοψήφισμα στη Σλοβενία για το νόμο για τη διαφύλαξη του αρχειακού υλικού, το οποίο σύμφωνα με απόφαση της Σλοβενικής Βουλής έπρεπε να διενεργηθεί στις 4 Μαΐου αναβλήθηκε με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου και ενδέχεται να διεξαχθεί ταυτόχρονα
με τις ευρωεκλογές στις 25 Μαΐου.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά από αίτημα του αντιπολιτευόμενου Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) το οποίο ζήτησε να εξεταστεί η συνταγματικότητα της απόφασης διενέργειας του δημοψηφίσματος στις 4 Μαΐου αποφάνθηκε ότι πρέπει να σταματήσουν οι διαδικασίες για το δημοψήφισμα έως ότου λάβει οριστική απόφαση.

Ο νόμος για το αρχειακό υλικό έχει ήδη επικυρωθεί από τη Βουλή της Σλοβενίας, αλλά η αντιπολίτευση αντιτίθεται, επειδή όπως υποστηρίζει δυσκολεύει την πρόσβαση των ερευνητών στα αρχεία του κράτους, κυρίως εκείνων που μελετούν τη δράση της πρώην υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας (UDBA) της περιόδου της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό κόμμα με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, πρότεινε το δημοψήφισμα να διεξαχθεί την ίδια μέρα με τις ευρωεκλογές, ώστε να εξοικονομηθούν πόροι από τον κρατικό προϋπολογισμό και να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή.

Το Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο μετά την απόρριψη από τον κυβερνητικό συνασπισμό της πρότασης για ταυτόχρονη διεξαγωγή στις 25 Μαΐου του δημοψηφίσματος και των ευρωεκλογών.

Το δημοψήφισμα περιστρέφεται γύρω από το ερώτημα αν οι πρόσφατες τροποποιήσεις του νόμου για το αρχεία θα επιτρέψουν το άνοιγμα αρχείων της γιουγκοσλαβικής περιόδου, όπως υποστηρίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός ή θα κλείσουν όπως φοβάται η αντιπολίτευση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα