Σκληρή στάση από το Βερολίνο

Έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με το οποίο η Γερμανία θέλει η νέα αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας να υπαναχωρήσει στις αντι-μνημονιακές υποσχέσεις που έδωσε κατά τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησής της, αποκαλύπτει το Reuters.

Το έγγραφο προετοιμάστηκε από το Βερολίνο για τη συνάντηση των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης την Πέμπτη.

Οι αξιωματούχοι πρόκειται να συζητήσουν την απάντηση της Ευρωζώνης στις ελληνικές απαιτήσεις για μια επίσημη διαγραφή ή αναδιάρθρωση του χρέους, λήξη των περικοπών στον προϋπολογισμό και αντιστροφή ορισμένων αντιλαϊκών μέτρων.

Το γερμανικό έγγραφο υποστηρίζει ότι η Αθήνα δεν πρέπει να αντιστρέψει καμία από τις περικοπές και τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σημειωθεί μέχρι τώρα, στην προσπάθεια της Ελλάδας να βελτιώσει τα δημοσιονομικά της και να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να επαναδιαπραγματευθεί τους όρους για τη χρηματοδοτική υποστήριξη από την ευρωζώνη και του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να ανακτήσει περισσότερη ανεξαρτησία στη χάραξη οικονομικής πολιτικής και περισσότερο περιθώριο για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη.

Επίσης επιθυμεί να βάλει τέλος στην παρακολούθηση των μεταρρυθμίσεων από την Τρόικα - τους επιθεωρητές από την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - των οποίων οι τριμηνιαίες επισκέψεις έχουν γίνει συνώνυμο για πολλούς Έλληνες με την απώλεια της εθνικής κυριαρχίας.

Το γερμανικό έγγραφο δείχνει ότι το Βερολίνο θέλει η τρόικα να παραμείνει στη θέση της.

Καλεί επίσης την Ελλάδα να δηλώσει ότι θα τιμήσει τις δεσμεύσεις αποπληρωμής του χρέους της προς την ΕΚΤ, το ΔΝΤ και το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης EFSF, καθώς επίσης και τα διμερή δάνεια από χώρες της ευρωζώνης που δόθηκαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος διάσωσης.

Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει επίσης να αποδεχθεί την ανεξαρτησία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας, του ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι το μαξιλάρι ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς και των φορολογικών και στατιστικών αρχών.

Σύμφωνα με το Reuters, το Βερολίνο θέλει η Ελλάδα να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα πριν την πληρωμή τόκων, ύψους 3% του ΑΕΠ το 2015 και 4,5% το 2016 και να κλείσει το υπόλοιπο κενό στον προϋπολογισμό του 2015 για να επιτύχει τον συμφωνημένο στόχο.

Η Γερμανία θέλει επίσης η Αθήνα να τηρήσει τη συμφωνία για τη μείωση της απασχόλησης στη γενική κυβέρνηση κατά 150.000, να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού συστήματος που δημιουργεί μία στενή σχέση μεταξύ των εισφορών και των παροχών, να κρατήσει τον μειωμένο κατώτατο μισθό και να κάνει ευρύτερη χρήση των αποκεντρωμένων μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

Το Βερολίνο ζητά τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων των λιμένων, των ενεργειακών εταιρειών κοινής ωφελείας και των ακινήτων και την προώθηση των άμεσων ξένων επενδύσεων με στόχο να λάβει 2,2 δις. ευρώ σε έσοδα το 2015.

«Στην βάση των στοιχείων που περιγράφονται πιο πάνω, είμαστε έτοιμοι να εντείνουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με την Ελλάδα για την προώθηση της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Χρειάζονται περισσότερα και πρέπει να γίνουν περισσότερα, σε διμερή βάση καθώς και σε ευρωπαϊκό πλάισιο», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το Reuters επισημαίνει πως δεν ήταν σαφές ποια θα είναι η στήριξη που θα έχει η θέση της γερμανικής κυβέρνησης, «η οποία δεν φαίνεται να λαμβάνει καθόλου υπόψη την πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα», στις ευρύτερες συζητήσεις της ευρωζώνης.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα

Η Ελλάδα έχει καταφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι προέβλεπαν πριν από τρία χρόνια όλοι οι ειδικοί, αλλά πρέπει να κάνει ακόμη πάρα πολλά, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίοςαύριο θα υποδεχτεί τον Έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη.

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα σε συνέδριο στο Βερολίνο, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι ανυπομονεί να μάθει πώς βλέπουν οι Έλληνες τον δρόμο τους στο εξής, ενώ σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι την θεωρεί τώρα ισχυρότερη και δεν περιμένει κάποιο πραγματικό σοκ μέσω εκλογών, όπως στην Ελλάδα, ή και αλλού.

Ο κ. Σόιμπλε χαρακτήρισε ακόμη «μεγάλη ανοησία» την «απειλή» μιας «γερμανικής Ευρώπης» και τόνισε ότι η Γερμανία είναι τόσο ισχυρή διότι είναι αξιόπιστη και υπεύθυνη στη δημοσιονομική της πολιτική. Τάχθηκε δε και πάλι κατά της δημιουργίας ανάπτυξης μέσω ελλειμμάτων και χρεών.

Pηγή:www.capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα