Σκηνικό απεμπλοκής στις διαπραγματεύσεις

Κλίμα απεμπλοκής διαμορφώνεται στις σχέσεις Ελλάδας και πιστωτών τις τελευταίες ώρες, μετά το χθεσινό σκηνικό κρίσης. Ήδη ο Πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στην οποία σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους επιβεβαιώθηκε η θέληση και των δύο πλευρών για μια αμοιβαία επωφελή λύση. Προηγήθηκε αντίστοιχη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα, με τον

πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μετά την οποία εκδόθηκε κοινή δήλωση στην οποία γίνεται λόγος για πρόοδο στις συνομιλίες "σχετικά με μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων για την επίτευξη της επιτυχημένης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης".

Επίσης, σημειώνεται ότι συζητήθηκε ο εκσυγχρονισμός του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να είναι δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και ανα αποτρέπει την φτώχεια των ηλικιωμένων, αλλά και ο ρόλος ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα μπορούσε να αναπτυχθεί μέσω ευρείας διαβούλευσης και να πληροί τα υψηλότερα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Παράλληλα, σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρουν: "Κοινός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε την Ελλάδα να επιτύχει χρηματοοικονομική σταθερότητα και ανάπτυξη και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου ώστε να επιτευχθεί απτή πρόοδος ως τις 11 Μαΐου".

Υποστηρικτική των ζυμώσεων αυτών θα πρέπει να θεωρηθεί και η αποψινή απόφαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ να αυξήσει κατά 2 δισ. σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στα στα 78,9 δισ. ευρώ, την έκτακη ρευστότητα που χορηγείται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του μηχανισμού ELA. Ωστόσο, οι αποφάσεις για το "κούρεμα" των τίτλων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες ως ενέχυρο παραπέμποτνται για την επόμενη εβδομάδα.

"Η Άγκελα Μέρκελ από την αρχή της κρίσης κάνει τα πάντα προκειμένου η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη", δήλωσε ο εκπρόσωπός της Στέφεν Ζάιμπερτ, διευκρινίζοντας πάντως ότι η τηλεφωνική επικοινωνία που αναμένεται να έχει η Γερμανίδα καγκελάριος τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα δεν αντικαθιστούν τις συνομιλίες της Ελλάδας με τους θεσμούς και επανέλαβε ότι παραμένει σε ισχύ ο οδικός χάρτης που αποφασίστηκε κατά το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.
Νωρίτερα, μιλώντας σε μαθητές με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι μία ζημιά για την Ελλάδα θα ήταν ζημιά και για τη Γερμανία αλλά πρόσθεσε: "αν τελικά δεν αλλάξει τίποτα, αυτό θα πλήξει μόνο τους ίδιους τους Έλληνες". Μάλιστα παρατήρησε δηκτικά ότι μόνο η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να βοηθήσει την Αθήνα, η οποία δεν πήρε τίποτα από τη Μόσχα ή το Πεκίνο.

Συνομιλία Τσίπρα με δημοσιογράφους

Εν τω μεταξύ, σε σύντομη συνομιλία του με δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ερωτώμενος εάν θα ακολουθήσουν και άλλες επαφές με ευρωοαίους αξιωματούχους, απάντησε χαρακτηριστικά «που είστε ακόμα».

Σε άλλη ερώτηση για το εάν θα μιλήσει ξανά με την Γερμανίδα Καγκελάριο Α.Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας χαμογέλασε και παρέπεμψε στη σημερινή γελοιογραφία της εφημερίδας «Καθημερινή», όπου τον απεικονίζει ανάμεσα στις κυρίες Λαγκάρντ και Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα