Σίνζο Άμπε: Επιστροφή στην πρωθυπουργία

Την ώρα που η ιαπωνική οικονομία ταλανίζεται, η ένταση με την Κίνα για τις εδαφικές διαφορές διατηρείται, ένας 58χρονος ένθερμος εθνικιστής ο Σίνζο Άμπε, επικεφαλής του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, αναμένεται να ορκιστεί σήμερα ως ο έβδομος πρωθυπουργός της χώρας μέσα σε έξι χρόνια.

Ο Άμπε, ο οποίος είχε διατελέσει πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, για το βραχύ διάστημα του ενός έτους (2006-2007), θα ορίσει το νέο υπουργικό συμβούλιο αμέσως μόλις επισήμως εκλεγεί πρωθυπουργός μέσω κοινοβουλευτικής συνεδρίασης.

Το κόμμα του πέτυχε συντριπτική νίκη στις γενικές
εκλογές, κερδίζοντας 294 έδρες από τις 480 στην ιαπωνική Βουλή, ανακτώντας το ισχυρό πολιτικό του προφίλ, που είχε απολέσει στις εκλογές του 2009.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Άμπε δεσμεύθηκε να ενισχύσει τη σχέση της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ και έχει ήδη προγραμματίσει να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στα τέλη Ιανουαρίου.

Στο θέμα των εδαφικών διαφορών με την Κίνα για τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, ο Άμπε δηλώνει ότι δεν επιθυμεί την αύξηση των εντάσεων καθώς τα νησιά αποτελούν «αναπόσπαστο τμήμα της Ιαπωνίας. Έτσι, δεν υπάρχει χώρος για διαπραγμάτευση».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα