Αποφασίζουν για το άνοιγμα του ΧA

Στο τραπέζι για τον τελικό "συμβιβασμό" ως προς τον τρόπο και τον χρόνο που θα ανοίξει το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα καθίσουν σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η Τράπεζα της Ελλάδας και η κυβέρνηση. Από το πρωί ξεκινούν διαδοχικές επαφές με τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη

Τσακαλώτο, με στόχο μέχρι το απόγευμα να έχει "κλειδώσει" το τελικό κείμενο – εισήγηση προς το υπουργείο Οικονομικών ώστε να εκδοθεί η υπουργική απόφαση.

Δύο είναι τα καυτά ζητήματα που χωρίζουν την Τράπεζα της Ελλάδας και την κυβέρνηση από όλους τους υπόλοιπους συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της διοίκησης του Χρηματιστηρίου, των χρηματιστών, και των θεσμικών επενδυτών: το "πλαφόν" των 5.000 ευρώ ημερησίως που γίνεται προσπάθεια να επιτραπεί να αξιοποιείται από τους Έλληνες επενδυτές για αγορές μετοχών μέσω των υφιστάμενων τραπεζικών τους καταθέσεων, και ο φόβος του πολιτικού κόστους από ένα "σίκουελ" καθοδικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο κατά τις πρώτες ημέρες επανεκκίνησης.

Για το πρώτο θέμα, αναμένεται σήμερα η επίσημη εισήγηση του Γ. Στουρνάρα στο αν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ΤτΕ η μερική άρση των capital controls για τους επενδυτές του Χρηματιστηρίου. Η άρνηση της ΤτΕ έγκειται στην εκτίμηση πως χρήματα από ελληνικές καταθέσεις θα φύγουν στο εξωτερικό εφόσον οι Έλληνες αγοράζουν μετοχές τις οποίες θα πωλούν οι ξένοι που θα έχουν πλήρη ελευθερία διακίνησης κεφαλαίων.

Τα στοιχεία που έχουν παρουσιαστεί από τους θεσμικούς φορείς της Κεφαλαιαγοράς υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να αναμένονται σοβαρές εκροές από το τραπεζικό σύστημα στο Χρηματιστήριο. Πρακτικά οι μέσες ημερήσιες εκροές από το Χρηματιστήριο στο διάστημα πριν την υποχρεωτική αργία ανέρχονταν σε 2,8 εκατ. ευρώ. Το χείριστο πιθανό σενάριο που συζητείται είναι να υπάρξουν maximum περί τα 450 εκατ. ευρώ εκροών, ήτοι να βγαίνουν κάθε μέρα 10-15 εκατ. ευρώ από τις τράπεζες με τους Έλληνες επενδυτές να αγοράζουν τελικά πολύ περισσότερα από όσα θα πουλάνε.

Σε ό,τι αφορά το "πολιτικό κόστος", είναι κοινό μυστικό ότι αρκετά κυβερνητικά στελέχη έχουν εισηγηθεί την παραμονή του χρηματιστηρίου σε καθεστώς "αργίας" μέχρι να ξεκαθαρίσει περισσότερο το τοπίο, άλλοι καλοβλέπουν την αναστολή διαπραγμάτευσης των τραπεζών ή την επιβολή τεχνικών περιορισμών στα όρια διακύμανσης κλπ. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζεται από όλες τις πλευρές, η τελική απόφαση για το Χρηματιστήριο θα γίνει και με πολιτικά κριτήρια.

Στην συντριπτική τους πλειονότητα όλες οι υπόλοιπες τεχνικές λεπτομέρειες έχουν κλείσει. Σύμφωνα με το προσχέδιο είναι σαφές ότι θα επιτρέπεται η αξιοποίηση τραπεζικών λογαριασμών για την εκκαθάριση και το διακανονισμό των συναλλαγών σε μετοχές, παράγωγα, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων κ.α, καθώς και την πληρωμή μερισμάτων, επιστροφών κεφαλαίων κ.α από τις εισηγμένες προς τους μετόχους τους.

Με εξαίρεση τη δυνατότητα αξιοποίησης μικρού μέρους των διαθεσίμων που πιθανόν θα δοθεί, οι αγορές μετοχών, η συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου κλπ θα απαιτούν "νέο χρήμα". Ως νέα κεφάλαια νοούνται σύμφωνα με την υπουργική απόφαση τα χρήματα που πιστώνονται στους λογαριασμούς και τα οποία προέρχονται:

-από εμβάσματα εξωτερικού
-από πωλήσεις μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών μέσων
-από υφιστάμενα πιστωτικά υπόλοιπα στους κωδικούς των επενδυτών
-από επιστροφή ποσών που διακρατούνταν ως περιθώριο ασφάλειας (margin)
-από μερίσματα, επιστροφές κεφαλαίου, τοκομερίδια κλπ
-από πιστώσεις θέσεων σε παράγωγα, κ.ά.

ΠΗΓΗ: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα