Σήμερα η συνάντηση με την τρόικα

Για τις 14.00 έχει οριστεί η πρώτη συνάντηση στα γραφεία του ΟΟΣΑ στο Παρίσι μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και των εκπροσώπων της τριμερούς.

Οι επαφές θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας η ελληνικής αντιπροσωπεία θα επιστρέψει στην Αθήνα όπου το πρωί της Πέμπτης ξεκινούν οι εργασίες της Oλομέλειας της Βουλής για την έγκριση του προϋπολογισμού του 2015.

Οι

δανειστές επιμένουν στην υλοποίηση μέτρων για τα οποία έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση, η οποία από την πλευρά της μετέβη στο Παρίσι έχοντας στις αποσκευές της πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ. Νέα συνάντηση είχαν Σαμαράς-Βενιζέλος εν όψει των συνομιλιών, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης εξερχόμενο να τονίζει πως πρόκειται για ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες.

“Σαμαράς και Βενιζέλος συζητούν για plan B. Στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει η μείωση της ατζέντας των υπό διαπραγμάτευση θεμάτων”, τόνισε στον Αθήνα 984 ο Γιώργος Κουτρουμάνης μέλος της επιτροπής παρακολούθησης κυβερνητικού έργου του ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε πως ελληνική πλευρά δεν μπορεί να υποχωρήσει άλλο ενώ δεν συζητάμε για μείωση συντάξεων, όρια συνταξιοδότησης, ομαδικές απολύσεις και lock out.

Πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ, οι οποίες εκτιμάται πως θα επιτρέψουν να γεφυρωθεί το χάσμα για το δημοσιονομικό κενό 2015 (το ΔΝΤ το τοποθετεί στα 2,5 δισ. ευρώ). Εξοικονομήσεις δαπανών από τις επιχορηγήσεις προς ΟΤΑ και ΑΕΙ με τις οποίες η κυβέρνηση προσδοκά πως θα ανακόψει τις πιέσεις για μειώσεις συντάξεων.

«Σιωπηλό πραξικόπημα» αποκαλεί την παρέμβαση της τρόικας στην Ελλάδα και συνολικά στις χώρες της κρίσης ο Γερμανός δημοσιογράφος Γιούργκεν Ροτ στο ομώνυμο βιβλίο του αναφέροντας ότι γίνονται αλλαγές χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση. Κατηγορεί την τρόικα για κοινωνική αναλγησία και «εκβιαστικούς χειρισμούς». Πάντως αναφέρει ότι ευθύνη για τη σημερινή κρίση φέρει η ελληνική πολιτική τάξη και συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα που σχετίζονται μαζί της, μιλώντας για «διεφθαρμένες» ελίτ στις χώρες των μνημονίων.

«Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, αλλά θα βρεθεί μια λύση. Και θα βρεθεί μια λύση πριν προκύψουν ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας», τόνισε. «Θέλουμε απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Αυτός είναι ο πρώτος στόχος, ή εν πάση περιπτώσει μέχρι το τέλος της χρονιάς. Και μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες, οι οποίες θα καθοριστούν μετά αλλά πολιτική απόφαση θα ληφθεί πριν» Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης διαβεβαίωσε εκ νέου ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες». «Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα. Δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό, τα οποία είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας. Για έναν απλό λόγο: η υφιστάμενη νομοθεσία ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως, δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως. .

«Οι συζητήσεις στο Παρίσι γίνονται για να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε, σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, αναφερόμενη στη συνάντηση στο Παρίσι.

«Η συνάντηση στο Παρίσι αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο στο σήριαλ της δήθεν εξόδου από το μνημόνιο» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ. «Η κυβέρνηση κατεδαφίζει τις συντάξεις, αποδεχόμενη για άλλη μια φορά το ρόλο του καρπαζοεισπράχτορα της τρόικας. Η διαπραγμάτευση-φιάσκο μετατρέπεται πάλι σε τραγωδία» για το λαό και τους εργαζομένους, λέει η Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Εντός της κυβέρνησης πάντως οι τριβές συνεχίζονται με τελευταία αφορμή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει πως για την εκτίμηση της αξίας του ακινήτου σε πλειστηριασμό λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία και όχι η αντικειμενική. Ο Τομέας Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη διαφωνία του τονίζοντας πως εγκυμονεί ο κίνδυνος πλειστηριασμών με τιμές εκκίνησης που θα είναι μικρότερες ακόμη και του 50% της σημερινής αντικειμενικής αξίας. Μετά τις αντιδράσεις το υπουργείο Δικαιοσύνης διευκρίνισε ότι «λόγω των επικρατουσών συνθηκών, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2015 ως βάση υπολογισμού της αξίας των ακινήτων κατά τον πλειστηριασμό παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες».

Και εντός του ΠΑΣΟΚ συνεχίζεται η αναταραχή καθώς κλιμακώνεται η κόντρα μεταξύ πρώην και νυν προέδρου, με κύκλους της Χαριλάου Τρικούπη να επιτίθενται στον Γιώργο Παπανδρέου.«Κανείς δεν θα μετατρέψει το ΠΑΣΟΚ από εγγυητή σταθερότητας σε παράγοντα αστάθειας, τονίζουν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη, απορρίπτοντας για μια ακόμη φορά το διπλό αίτημα του κ Παπανδρέου για συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκλογή προέδρου από τη βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα