Σφοδροί βομβαρδισμοί θέσεων των Χούτι

Θέσεις των ανταρτών Χούτι στη νότια Υεμένη υπέστησαν κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή «τα πιοσφοδρά» αεροπορικά πλήγματα του αραβικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία από την αρχή της στρατιωτικής επιχείρησης στις 26 Μαρτίου, σύμφωνα με κατοίκους και τοπικούς αξιωματούχους.

«ΣτοΆντεν οι βομβαρδισμοί ξεκίνησαν περίπου στις 22:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και ήταν οι πιο σφοδροί από την έναρξη της επιχείρησης "Αποφασιστική Καταιγίδα"», δήλωσε ένας κάτοικος ενός βόρειου προαστίου της πόλης αυτής.

Οι βομβαρδισμοί διήρκησαν

για μεγάλο μέρος της νύχτας, σύμφωνα με άλλους κατοίκους, και είχαν στόχο κυρίως το κτίριο της νομαρχίας της Νταρ Σάαντ στη βόρεια είσοδο του Άντεν.

Οι αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά την άφιξη στο κτίριο ενισχύσεων των Χούτι και στρατιωτικών πιστών στον πρώην πρόεδρο της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Και άλλες θέσεις των σιιτών ανταρτών επλήγησαν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από αεροπλάνα του συνασπισμού, κυρίως στην περιοχή γύρω από το στάδιο που βρίσκεται στο κέντρο του Άντεν αλλά και σημεία ελέγχου των Χούτι.

Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμος απολογισμός θυμάτων από τους βομβαρδισμούς.

ΣτοΆτεκ, πρωτεύουσα της επαρχίας Σάμπουα ανατολικά του Άντεν, το οποίο κατέλαβαν χθες Πέμπτη στρατιώτες πιστοί στον Σάλεχ, οι επιδρομές ήταν επίσης «ιδιαίτερα σφοδρές», σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Μιαβάση πυραύλων κοντά στην πόλη ήταν στόχος, καθώς και μια αποθήκη όπλων στη στρατιωτική βάση Μόρα, δυτικά του Άτεκ, διευκρίνισε ο ίδιος.

Βομβαρδισμοί σημειώθηκαν και στα περίχωρα της πόλης Λαχζ, βόρεια του Άντεν.

Στομεταξύ το κοινοβούλιο του Πακιστάν υιοθέτησε σήμερα μια απόφαση σχετικάμε την κρίση στην Υεμένη, με την οποία ζητεί από τις αντιμαχόμενες πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους ειρηνικά, ενώ επισημαίνει ότι το Ισλαμαμπάντ θα διατηρήσει την ουδετερότητά του.

ΗΣαουδική Αραβία είχε ζητήσει από το Πακιστάν, όπου πλειοψηφούν οι σουνίτες, να συμμετάσχει στον συνασπισμό και είχε ζητήσει πολεμικά πλοία, αεροπλάνα και στρατεύματα. Όμως αρκετοί Πακιστανοί βουλευτές είχαν ταχθεί κατά της συμμετοχής της χώρας τους στον αραβικό συνασπισμό εναντίον των Χούτι.

«Το κοινοβούλιο του Πακιστάν εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για την επιδείνωση της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής κατάστασης στην Υεμένη και τις επιπτώσεις για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», αναφέρει η απόφαση.

«(Το κοινοβούλιο) επιθυμεί το Πακιστάν να διατηρήσει την ουδετερότητά του στην κρίση στην Υεμένη ώστε να μπορέσει να διαδραματίσει έναν διπλωματικό ρόλο για τον τερματισμό της. Εκφράζει την απερίφραστη υποστήριξή του στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα