Σφάγια αλόγου στη... Γαλλία

Αρκετά σφάγια αλόγου που προέρχονταν από σφαγεία στη Βρετανία και περιείχαν ίχνη φαινυλοβουταζόνης, μιας αναλγητικής ουσίας που απαγορεύεται στα προϊόντα διατροφής, εστάλησαν στη Γαλλία και "ίσως να εισήλθαν στην διατροφική αλυσίδα", ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές.

Ο υπουργός Γεωργίας Ντέιβιντ Χιθ δήλωσε στους βουλευτές ότιη Υπηρεσία Διατροφικής Ασφάλειας (Food Standards Agency, FSA) εντόπισε την αποστολή στη Γαλλία

τριών σφαγίων που περιείχαν ίχνη του φαρμάκου αυτού, αλλά η FSA διόρθωσε τον αριθμό αυτόν, ανακοινώνοντας ότι πρόκειται για έξι σφάγια αλόγου.

Η ανακάλυψη αυτή προέκυψε έπειτα από αναλύσεις που έγιναν σε 206 κουφάρια αλόγων που σφαγιάστηκαν στη Βρετανία για τον εντοπισμό της ουσίας αυτής.

"Οι αναλύσεις ήταν θετικές σε οκτώ από αυτά", διευκρίνισε ο Ντέιβιντ Χιθ και "τρία από τα σφάγια αυτά μπορεί να εισήλθαν στην διατροφική αλυσίδα στη Γαλλία".

Εξάλλουτο αναλγητικό αυτό, που χρησιμοποιείται για τα άλογα και καθιστά ακατάλληλο το κρέας για κατανάλωση, δεν εντοπίστηκε στα προϊόντα της μάρκας Findus που εξετάστηκαν στη Βρετανία και από τα οποία ξεκίνησε το ευρωπαϊκό σκάνδαλο με την απάτη με το κρέας αλόγου.

Η FSA ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι θα "συνεργαστεί με τις γαλλικές αρχές για να βρεθούν τα ίχνη" αυτών των σφαγίων.

Ταζώα στα οποία έχει χορηγηθεί φαινυλοβουταζόνη δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στην διατροφική αλυσίδα. Όμως, σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείου Υγείας, το κρέας που περιέχει την ουσία αυτή "παρουσιάζει μηδαμινό κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων".

"Στα επίπεδα στα οποία εντοπίστηκε, ένας άνθρωπος θα έπρεπε να καταναλώνει 500 με 600 μπιφτέκια (χάμπουργκερ) την ημέρα, που να έχουν παρασκευαστεί 100% από κρέας αλόγου, για να πλησιάσει στο όριο της ημερήσιας δοσολογίας που επιτρέπεται για τον άνθρωπο", υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του.

Η FSA ξεκίνησε έρευνα σε όλα τα σφαγεία που παρέχουν κρέας αλόγου στη Βρετανία μετά την ανακάλυψηστα μέσα Ιανουαρίου από τις ιρλανδικές αρχές ότι μπιφτέκια (χάμπουργκερ) που πωλήθηκαν σε σουπερμάρκετ στη Βρετανία και την Ιρλανδία περιείχαν κρέας αλόγου.

Το σκάνδαλο έλαβε ευρωπαϊκές διαστάσεις μετά τον εντοπισμό προσφάτως στη Βρετανία λαζανιών Findus, ταοποία αναγραφόταν ότι ήταν λαζάνια με βοδινό κρέας, αλλά περιείχαν κρέας αλόγου. Αυτά είχαν παρασκευαστεί από μια γαλλική εταιρεία, την Comigel.

Η FSA ανακοίνωσε εξάλλου σήμερα ότι πραγματοποίησε μαζί με την βρετανική αστυνομία έρευνες σε ένα αγγλικό σφαγείο και σε ένα εργοστάσιο στην Ουαλία, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι παρείχαν κρέας αλόγου αντί για βοδινό.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα