Σερβία: συνεχίζεται η έρευνα για την εμπορία οργάνων

Η έρευνα για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο συνεχίζεται και το 2014 είναι η χρονιά που θα διαλευκανθούν ζητήματα που αφορούν την υπόθεση, δήλωσε ο διευθυντής του γραφείου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζόναθαν Μουρ.

Ο κ. Μουρ είπε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παράσχουν πλήρη στήριξη στον Αμερικανό εισαγγελέα Τζον Κλιντ Ουίλιαμσον που είναι επικεφαλής της έρευνας για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο και στην ομάδα του.

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξήρε τη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων

της Σερβίας και των ΗΠΑ και τη χαρακτήρισε εξαιρετική, παρότι η Σερβία έχει κηρύξει στρατιωτική ουδετερότητα.

Ο κ. Μουρ σε εκδήλωση για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ εκτίμησε ότι η Ένωση αποτελεί το "καρότο" για τις χώρες της περιοχής ώστε να υλοποιήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και υπογράμμισε ότι αυτές οι χώρες μόνες τους μπορούν να αποφασίσουν με ποια ταχύτητα θα τις υλοποιήσουν.

Ο διευθυντής του γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη τόνισε τη σημασία της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της διαφθοράς σε όλα τα κράτη της περιοχής.

Τα Βαλκάνια είναι σε κρίσιμο σταυροδρόμι όσον αφορά τη συνέχιση της ένταξης στην ΕΕ, τόνισε ο Χάκι Αμπάζι διευθυντής προγράμματος για τα Δυτικά Βαλκάνια του ιδρύματος Rockefeller της Νέας Υόρκης, ο οποίος ήταν επικριτικός όσον αφορά την πρόοδο των χωρών της περιοχής.

Ο κ. Αμπάζι είπε ότι το οργανωμένο έγκλημα αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για τα Βαλκάνια.

"Αλβανοί εγκληματίες από το νότιο Κόσοβο συνεργάζονται με Σέρβους εγκληματίες από το βόρειο τμήμα και όλοι μαζί επιθυμούν να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς. Ομάδα παράνομων κατέστρεψε τις κάλπες σε εκλογικά κέντρα στη διάρκεια των δημοτικών εκλογών στη Μιτρόβιτσα και απέδειξε ότι είναι ισχυρότερη από τις κυβερνήσεις του Κοσόβου και της Σερβίας, από την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex) και από την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ (KFOR)" δήλωσε ο κ. Αμπάζι.

"Η διεθνής κοινότητα λόγω της αίσθησης σταθερότητας δεν αγγίζει ανθρώπους όπως ο Μίλοραντ Ντόντικ ή ο Χασίμ Θάτσι" δήλωσε προσθέτοντας ότι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου είναι η βάση για οποιαδήποτε πρόοδο στα Βαλκάνια.

Ο πολιτικός αναλυτής, Κουρτ Μπάσουνερ σημείωσε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ παραμένει καθοριστικής σημασίας στην περιοχή και είπε ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου αποτελεί προϋπόθεση για την πρόοδο της Σερβίας στην πορεία προσέγγισης της ΕΕ. Στο θέμα αυτό σημαντική θα είναι η στάση που θα τηρήσουν η Γερμανία και η Βρετανία, συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα