Σερβία: Παραιτήθηκε η νέα υπουργός Παιδείας

Η νέα υπουργός Παιδείας της Σλοβενίας, Κλάβντιγια Μάρκεζ υπέβαλε χθες παραίτηση, μετά από καταγγελίες ότι η μεταπτυχιακή διατριβή της φέρεται να είναι είναι προϊόν λογοκλοπής.

Η Κλάβντιγια Μάρκεζ υπέβαλε παραίτηση λίγες ώρες μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό, Μίρο Τσέραρ και τρεις μέρες αφ΄ ότου ανέλαβε καθήκοντα.

Η Σλοβενική Βουλή ενέκρινε τον διορισμό της τη Δευτέρα. Χθες, περιοδικό που πρόσκειται στην αντιπολίτευση δημοσίευσε
ότι πρόγραμμα με το οποίο ελέγχεται η γνησιότητα επιστημονικών εργασιών απέδειξε ότι η εργασία με την οποία το 2005 απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών από την ιδιωτική Σχολή Ευρωπαϊκών Σπουδών είναι παρόμοια με τη διπλωματική εργασία με την οποία πριν από τρία χρόνια σπουδαστής αποφοίτησε από την Οικονομική Σχολή.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, το 37% του κειμένου είναι προϊόν αντιγραφής και ο συγγραφέας δεν αναφέρεται ως πηγή.

Σε σύντομη δήλωση προς τον Τύπο, η κ. Μάρκεζ είπε ότι προσφέρθηκε να παραιτηθεί, επειδή έχει "επίγνωση των ευθυνών της".

Η προκάτοχοχός της, Στάνκα Σέτνικαρ Τσάνκαρ παραιτήθηκε, επειδή ως καθηγήτρια πανεπιστημίου, εκτός από τις τακτικές αποδοχές είχε λάβει τιμητικές αμοιβές ύψους 640.000 ευρώ.

Η σχολή από την οποία η Κλάβντιγια Μάρκεζ απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών ανήγγειλε ότι σήμερα θα συγκροτήσει επιτροπή εμπειρογνωμόνων για να εξετάσει, αν πρόκειται πραγματικά για λογοκλοπή και ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι υποψίες θα της αφαιρεθεί ο ακαδημαϊκός τίτλος σπουδών.

Η Κλάβντιγια Μάρκεζ προέρχεται από το κόμμα του πρωθυπουργού της Σλοβενίας, Μίρο Τσέραρ, το οποίο ανακοίνωσε ότι αναμένει από την πρώην υπουργό να παραιτηθεί και από τη βουλευτική ιδιότητα.

Είναι το τέταρτο μέλος της κυβέρνησης του Μίρο Τσέραρ που αποχωρεί πρόωρα από την κυβέρνηση, η οποία συμπληρώνει θητεία έξι μηνών.

Το ρεκόρ συντομότερης θητείας εξακολουθεί όμως να κατέχει ο Ίγκορ Μάχερ, ο οποίος παραιτήθηκε δύο μέρες μετά τον διορισμό του ως υπουργός Υποδομών της κυβέρνησης με επικεφαλής την Άλενκα Μπράτουσεκ, το 2013.

"Μίλησα στην υπουργό και όταν διαπιστώσαμε ότι η συμπεριφορά της ήταν ανάρμοστη, αποφάσισε τι πρέπει να κάνει" δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση "ατυχή".

Η παραίτηση της υπουργού Παιδείας ήταν αναμενόμενη, καθώς όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού είχαν εκφράσει την επιθυμία να αποχωρήσει.

Ωστόσο, η ταχύτητα με την οποία η υπουργός υπέβαλε παραίτηση, προκάλεσε έκπληξη, καθώς οι καταγγελίες δημοσιεύθηκαν μόνο στο περιοδικό "Ντεμοκράτσιγια" που ανήκει στο αντιπολιτευόμενο Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS).

Η παραίτηση φαίνεται να εμβαθύνει την κυβερνητική κρίση στη Σλοβενία, καθώς ο κ. Τσέραρ ζήτησε πρόσφατα την παραίτηση του υπουργού Άμυνας, Γιάνκο Βέμπερ.

Η Σλοβενική Βουλή θα αποφασίσει για την απομάκρυνση του Γιάνκο Βέμπερ, ο οποίος κατηγορείται για υπέρβαση εξουσιών, επειδή έδωσε εντολή στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών να εκπονήσει ανάλυση για τον αντίκτυπο της ιδιωτικοποίησης της Telekom Slovenija στην εθνική ασφάλεια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα