Ο Δ. Στρατούλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης μίλησε στις 2/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για δημοσιονομικό πλεόνασμα:

«Ο στόχος (σ.σ. για το δημοσιονομικό πλεόνασμα) είναι περίπου 1% - 1,5%. Αυτό διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές της χώρας, όχι το 3,1%. Το 1,2% διαπραγματευόμαστε, διότι θέλουμε να μείνουν πόροι, οι οποίοι θα είναι διαθέσιμοι για κοινωνικές πολιτικές και για στήριξη της κοινωνικής ασφάλισης».

* Για την ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος:

«Για
την ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και την πλήρη αναστολή εφαρμογής της, ώστε να μην υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αν δεν προλάβουμε πριν τον Πάσχα -διότι δεν γνωρίζω ποια μέρα θα κλείσει η Βουλή-, αμέσως μετά το Πάσχα θα είναι μία από τις βασικές διατάξεις, οι οποίες θα κατατεθούν και θα ψηφιστούν στη Βουλή. Δεν κουβεντιάζεται αυτό, θα γίνει έτσι κι αλλιώς. Είναι βασική προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης και είναι πραγματική κόκκινη γραμμή και όχι κόκκινες μεταξωτές κορδέλες. Όπως ψηφίσαμε το νομοσχέδιο της ανθρωπιστικής κρίσης και την ρύθμιση των οφειλών στο δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία -που τα θεώρησαν μονομερείς ενέργειες-, έτσι θα κάνουμε και με το συγκεκριμένο ζήτημα. Δεν θα κάνουμε μειώσεις.».

Δημοσιογράφος: Σε αυτή την διαπραγμάτευση, αν δεν κάνω λάθος, μιλάμε και για το κενό με βάση τον προϋπολογισμό του 2015, που έχει κάθε ταμείο που δίνει τις επικουρικές συνάξεις. Έχετε αντίληψη πόσο είναι αυτό το άνοιγμα που προκύπτει και πώς θα καλυφθεί;

Δ. Στρατούλης: «Από τα μέτρα τα οποία θα πάρουμε, -μέτρα υπέρ των ασφαλισμένων- είναι περίπου 1 - 1,2 δισ. ευρώ. Περιγράφονται μέσα στο πακέτο των μεταρρυθμίσεων της οποίες έχει προκρίνει η κυβέρνηση μας. Είναι η επαναφορά της 13ης σύνταξης, είναι η μη πραγματοποίηση των μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, είναι η μη πραγματοποίηση των μειώσεων στα εφάπαξ και η μη πραγματοποίηση της συμφωνίας της προηγούμενης κυβέρνησης με την τρόικα για περιορισμό των δικαιούχων του ΕΚΑΣ. Όλα αυτά είναι περίπου 1 δισ. ευρώ. Έχουμε βάλει και πολλές άλλες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες δεν θα έχουν δαπάνες, αλλά έσοδα».

* Για ασφαλιστικό σύστημα:

«Το ασφαλιστικό σύστημα, όπως το βρήκαμε, είχε προγραμματιστεί να έχει έλλειμμα στο σύνολό του φέτος. Υπάρχουν και οι δαπάνες λόγω των πολιτικών ακύρωσης των προγραμματισμένων από την προηγούμενη κυβέρνηση μειώσεων των συντάξεων. Ωστόσο, με τις προτάσεις που έχουμε κάνει για μεταρρυθμίσεις, συγκεντρώνονται πολύ περισσότερα έσοδα απ' ό,τι είναι οι δαπάνες. Ακόμα και για το ασφαλιστικό, απ' ό,τι είδατε, μόνο για φέτος προβλέπουμε 100 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της μαύρης και αδήλωτης εργασίας -με την εντατικοποίηση των ελέγχων και την ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών-, προβλέπουμε 150 εκατομμύρια ευρώ από την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και από τα περίπου 1,5 δισ. ευρώ που αναμένουμε μέσα στο 2015, προβλέπουμε να έχουμε 300 εκατομμύρια ευρώ καθαρά επιπλέον έσοδα από την τρέχουσα ρύθμιση των εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία».

* Για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία:

«Η ρύθμιση πάρει πάρα πολύ καλά, έχουν ρυθμιστεί περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από τις πέντε πρώτες μέρες. Το ΙΚΑ έχει εισπράξει ήδη γύρω στα 15 εκατομμύρια ευρώ και σήμερα αρχίζουν οι ρυθμίσεις και για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία. Σήμερα μπαίνει ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ, μπαίνουν τα υπόλοιπα μεγάλα ταμεία και η εκτίμηση των διοικήσεων και των αρμόδιων υπηρεσιών είναι ότι θα πάει καλύτερα από όσες ρυθμίσεις έχουν γίνει μέχρι τώρα., διότι η ρύθμιση είναι και πιο βελτιωμένη και πιο απλή στην εκτέλεσή της».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν πρέπει να απορριφθούν οι παρεμβάσεις μας, διότι είναι αντιυφεσιακές και μπορεί να δημιουργήσουν προϋποθέσεις και για επανεκκίνηση της οικονομίας. Εφόσον υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές της χώρας και τα όργανα της Ευρωζώνης και υπάρξει από την 1η Ιουνίου και μετά χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας, μπορεί πραγματικά να βοηθήσουν στο να σταθούν ξανά η οικονομία και η οικονομία στα πόδια τους. Θεωρούμε ότι θα το δεχθούν. Αν δεν το δεχθούν, τότε οι ίδιοι ουσιαστικά βάζουν σε κίνδυνο τα θεμελιώδη συμφέροντά τους και στην Ευρώπη και στον σύγχρονο γεωπολιτικό χάρτη... Η Ελλάδα μοιάζει αδύναμη αυτή τη στιγμή. Μπορεί να την έχουν στραγγαλίσει οικονομικά με την πιστωτική ασφυξία που χρησιμοποιούν εκβιαστικά οι λεγόμενοι εταίροι μας στην Ευρωζώνη, αλλά η Ελλάδα έχει και μεγάλες δυνάμεις και μεγάλες δυνατότητες κυρίως λόγω του γεωπολιτικού της ρόλου. Αυτόν το γεωπολιτικό ρόλο είμαστε αποφασισμένοι να τον αξιοποιήσουμε τα μέγιστα και ήδη το κάνουμε. Έχει προγραμματιστεί ένα ταξίδι του πρωθυπουργού στην Μόσχα την επόμενη Τετάρτη, όπου αναμένονται σημαντικές συμφωνίες, οι οποίες θα αναβαθμίσουν τις σχέσεις των δύο χωρών και θα συμβάλλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας».

Δημοσιογράφος: Λεφτά ζητάμε από τη Μόσχα;

Δ. Στρατούλης: «Από ό,τι έχω υπόψη μου, αυτή τη στιγμή, δεν έχει υποβληθεί τέτοιο ελληνικό αίτημα. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως Μόσχας, η χώρα μας, αν δεν υπάρξει συμφωνία την επόμενη εβδομάδα, είναι υποχρεωμένη -η κυβέρνησή μας κυρίως που κινείται με μοναδικά κριτήρια τα συμφέροντα του λαού της χώρας και το μέλλον της νέας γενιάς-, να αναζητήσει εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και ρευστότητας. Δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, αν θέλουν κάποιοι να πεθάνουν την οικονομία και την κοινωνία μας. Θα στηρίξουμε την οικονομία μας και την κοινωνία μας... Για να αποπληρωθεί ένα χρέος θα πρέπει να είναι βιώσιμο. Με τις σημερινές συνθήκες, τα μνημόνια της καταστροφής και τη λιτότητα που συνοδεύεται αυτός ο δανεισμός δεν υπάρχει περίπτωση ούτε στον αιώνα τον άπαντα (σ.σ. να αποπληρωθεί). Επομένως, θα πρέπει να δουν πιο προσεκτικά τα πράγματα, χωρίς δογματικές εμμονές και αγκυλώσεις, αλλιώς θα υπονομεύσουν και τα δικά τους συμφέροντα».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε ότι μπορούμε να μαζέψουμε 875 εκατομμύρια ευρώ από λογαριασμούς του εξωτερικού μέχρι τέλος του χρόνου;

Δ. Στρατούλης: «Και πολύ περισσότερα μπορούμε να εξοικονομήσουμε, διότι έχουμε την πολιτική βούληση. Δεν μας έχει χρηματοδοτήσει κανείς από αυτά τα οικονομικά συμφέροντα. Δεν έχουμε πάρει μίζες για καμία συμφωνία που έχουν κάνει αυτά τα συμφέροντα που φοροδιαφεύγουν... Ήδη έχουμε δρομολογήσει τη διαδικασία για συμφωνία με την Ελβετία».

* Για ιδιωτικοποιήσεις:

Δημοσιογράφος: Η βούληση είναι να προχωρήσουν όλες οι ιδιωτικοποιήσεις;

Δ. Στρατούλης: «Ιδιωτικοποιήσεις σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και σε τομείς κοινωνικής σημασίας δεν θα προχωρήσουν. Τομείς στρατηγικής σημασίας είναι η ενέργεια, δηλαδή η ΔΕΗ και ό,τι έχει να κάνει με την ενέργεια, το νερό, αλλά και βασικές υποδομές της χώρας, όπως τα λιμάνια και ο σιδηρόδρομος. Και ο ΟΛΠ λιμάνι είναι. Το κείμενο που στείλαμε μιλάει για συμπράξεις. Σε κάθε περίπτωση σας διαβεβαιώνω ότι επιχειρήσεις ή υποδομές στρατηγικής σημασίας δεν θα ξεπουληθούν σε ιδιωτικά συμφέροντα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα