Σερβία: Ικανοποίηση από την έκθεση της Κομισιόν

Η πολιτική ηγεσία της Σερβίας εμφανίζεται ικανοποιημένη από την έκθεση προόδου που ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς επεσήμανε το γεγονός ότι η Σερβία για πρώτη φορά αξιολογήθηκε θετικότερα από όλες τις χώρες της περιοχής.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι επισημάνσεις για την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις του δικαστικού τομέα και της δημόσιας διοίκησης εκφράζουν την πραγματικότητα και ανέφερε ότι σε αυτούς τους τομείς θα δοθεί έμφαση στο άμεσο μέλλον.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τα συμπεράσματα
της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ελευθερία στο χώρο των ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι οι αναφορές για κυβερνητικές παρεμβάσεις δεν είναι αντικειμενικές.

Ο κ. Βούτσιτς αρνήθηκε ότι άσκησε πιέσεις σε ΜΜΕ του διαδικτύου -που τού καταλογίζει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής- και υποσχέθηκε ότι θα ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί η ελευθερία της έκφρασης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε παρεμβάσεις που έγιναν από την πλευρά της κυβέρνησης στο διαδίκτυο, αλλά και γενικότερα στον χώρο της ενημέρωσης.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολογεί θετικά τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις, διαπιστώνει σημαντική πρόοδο στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και εκτιμά θετικά την πολιτική της Σερβίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Για την εξωτερική πολιτική, στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δε γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη θέση της Σερβίας απέναντι στη Ρωσία, αναφέρεται ωστόσο ότι είναι επιθυμητή η εναρμόνιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι φέτος η Σερβία συντάχθηκε με το 62% των διακηρύξεων εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στην προηγούμενη έκθεση το ποσοστό αυτό έφτανε το 89%.

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούστιτς, σε συνέντευξη Τύπου, επανέλαβε ότι "η Σερβία αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και στρατηγικός της στόχος είναι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση".

Ο κ. Βούτσιτς, αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε ότι θα επαναλάβει και ενώπιον του Ρώσου προέδρου ότι η Σερβία είναι αμετάκλητη από την πρόθεσή της να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι "η Σερβία επιθυμεί παράλληλα να αναπτύξει και τις σχέσεις της με τη Ρωσία, έχει τα δικά της συμφέροντα και πρέπει να επιβιώσει".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα