Σειρά μέτρων για την αιθαλομίχλη

Αύξηση 10% των κρουσμάτων αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων λόγω αιθαλομίχλης κατέγραψε τα τελευταία 24ωρα το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, όπως ανέφερε ο πρόεδρός του, Πάνος Ευσταθίου, μιλώντας στο πρωινό αναλυτικό δελτίο του Αθήνα 9.84. Το φαινόμενο τείνει να γίνει πλέον καθημερινότητα από τις απογευματινές ώρες και μετά, φέρνοντας έκτακτα μέτρα. Ανάμεσά τους, περιορισμούς στην κυκλοφορία, μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας, ακόμη και κλείσιμο σχολείων
και βρεφονηπιακών σταθμών, και της κεντρικής θέρμανσης σε δημόσια κτίρια. Τα μέτρα θα κλιμακώνονται ανάλογα με το επίπεδο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Θα ενεργοποιούνται με απόφαση του ΥΠΕΚΑ στην Αθήνα και των κατά τόπους περιφερειαρχών στην υπόλοιπη χώρα όταν τα αιωρούμενα σωματίδια ξεπερνούν τα 150 μg ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η ανησυχία εντείνεται για τα προβλήματα στην υγεία που μπορεί να προκαλέσει το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, και μάλιστα με αυτή τη συχνότητα.


Εν τω μεταξύ, εκτός από την παροχή δωρεάν ρεύματος για διπλάσιο αριθμό ημερών από αυτές της αυξημένης ρύπανσης, θεσπίζεται νέα κατηγορία κοινωνικού τιμολογίου, το Τιμολόγιο Υπηρεσιών Αλληλεγγύης, το οποίο θα προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα με έκπτωση 70% για τις κοινωνικές δομές της Εκκλησίας και Δήμων.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η δεύτερη δόση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, που συνολικά ανέρχεται στα 37,5 εκατ. Ευρώ.

Πληθαίνουν, ωστόσο, οι φωνές που με φόντο την αιθαλομίχλη ζητούν μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, ανάμεσά τους και 41 βουλευτές της ΝΔ, με ερώτηση που υπέβαλαν προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.


Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές με πρώτο υπογράφοντα τον Ευριπίδη Στυλιανίδη, η αύξηση του φόρου όχι μόνο δεν έφερε έσοδα στα δημόσια ταμεία αλλά στερεί τους πολίτες μία από τις στοιχειώδεις ανάγκες τους, τη θέρμανση.

Οι βουλευτές αναφέρονται μεταξύ άλλων στα καθημερινά περιστατικά πυρκαγιών και θανάτων από αυτοσχέδιες σόμπες και θερμαντικά σώματα γεγονός που "αποτελεί όνειδος για μία ευρωπαϊκή χώρα μέλος της Ε.Ε" αλλά και στο φαινόμενο της αιθαλομίχλης και τους κινδύνους στη δημόσια υγεία.

Keywords
Τυχαία Θέματα