Πέτυχε το 48ο ρεκόρ του ο Dow Jones για φέτος

Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα "προσγειώθηκαν" τη Δευτέρα οι δείκτες της Wall Street συνεχίζοντας το ράλι τους, με τη στήριξη των στοιχείων για την καταναλωτική δαπάνη που αναζωπύρωσαν την ελπίδες πως η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ανεβάσει ταχύτητα το 2014.

O S&P 500 σημείωσε άνοδο 9,60 μονάδων (0,53%) κλείνοντας στις 1.827,90 μονάδες -κοντά στο ενδοσυνεδριακό υψηλό του και σε νέο επίπεδο-ρεκόρ. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 73,40

μονάδες (0,45%) κλείνοντας στις 16.294,60 μονάδες, πετυχαίνοντας το 48ο ρεκόρ του για φέτος. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 44,10 μονάδων (1,08%) και έκλεισε στις 4.148,90 μονάδες, λαμβάνοντας ώθηση από τη σημαντική άνοδο της μετοχής της Apple. Οι S&P 500 και Dow Jones είχαν κλείσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και την Παρασκευή.

Από τις 30 μετοχές που απαρτίζουν το δείκτη Dow Jones 22 έκλεισαν με θετικό πρόσημο και 8 με αρνητικό. Εξ΄αυτών τα μεγαλύτερα ποσοστιαία κέρδη κατέγραψε η Cisco κλείνοντας στα 21,57 δολάρια με άνοδο 0,44 δολ. ή σε ποσοστό 2,08%. Ακολούθησαν η UnitedHealth με κέρδη 1,36% και κλείσιμο στα 74,35 δολάρια και η IBM, η οποία έκλεισε στα 182,23 δολάρια με άνοδο 1,23%. Στον αντίποδα, οι τρεις μετοχές με τη χειρότερη επίδοση σήμερα ήταν η Procter and Gamble (-0,65%), η Microsoft (-0,49%) και η (-0,30%). Οι πρωταγωνιστές της ημέρας.

Την περασμένη εβδομάδα οι μετοχές πήραν την ανιούσα όταν η Federal Reserve ανακοίνωσε πως θα περιορίσει τις αγορές ομολόγων που υλοποιεί σε μηναία βάση. Οι επενδυτές "θα πρέπει να θυμούνται πως η Fed επιβραδύνει το ρυθμό αγοράς παγίων χάρη στην ενδυνάμωση της οικονομίας", λέει ο Jerry Webman, επικεφαλής αναλυτής της Oppenheimer Funds.

Τη θετική πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ επιβεβαίωσε σε χθεσινές της δηλώσεις και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde. Ειδικότερα, η γενική διευθύντρια του διεθνούς οργανισμού σημείωσε πως το ΔΝΤ είναι σήμερα περισσότερο αισιόδοξο όσον αφορά την ανάπτυξη το 2014 στις ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή της στην εκπομπή "Meet the Press" (Συνάντηση με τον Τύπο) του τηλεοπτικού δικτύου NBC, η Christine Lagarde έκανε λόγο για "μια πιο σταθερή προοπτική για το 2014, η οποία μας οδηγεί να αναθεωρήσουμε προς τα πάνω την πρόβλεψή μας" για την ανάπτυξη στις ΗΠΑ.

Ξεχωριστά, στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν πως η καταναλωτική δαπάνη στις ΗΠΑ αυξήθηκε με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με το προσωπικό εισόδημα το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, η καταναλωτική δαπάνη, η οποία αφορά στο σύνολο των δαπανών των καταναλωτών από τον κλάδο της υγείας έως τις τηλεοράσεις, ενισχύθηκε κατά 0,5% το Νοέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιούνιο, έναντι εκτιμήσεων για ανάπτυξη 0,4%.

Ωστόσο, τα ίδια στοιχεία έδειξαν πως το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε μόλις κατά 0,2% το Νοέμβριο, έχοντας υποχωρήσει 0,1% τον Οκτώβριο, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,4%.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η μετοχή της Apple έκανε άλμα 3,84% μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας με την China Mobile. H τελευταία θα αρχίσει την κυκλοφορία του iPhone από το δίκτυό της στις 17 Ιανουαρίου, σε μια συμφωνία που θα βοηθήσει τον αμερικανικό τεχνολογικό κολοσσό να επεκταθεί στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου.

Keywords
Τυχαία Θέματα