Χωρίς κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup

Χωρίς κοινό ανακοινωθέν, ολοκληρώθηκε έπειτα από δυόμισι ώρες η συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Ευρωομάδας, που εξασφάλισε και δημοσίευσε το Reuters, επισημαίνεται ότι «το Eurogroup έλαβε υπ' όψιν το αίτημα των ελληνικών αρχών για νέα τριετή στήριξη από τον Ευρωπαικό Μηχανισμό Στήριξης και τη συνοδευτική λίστα δεσμεύσεων πολιτικής, μεταξύ των οποίων και μια περιεκτική λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών. Το Eurogroup επαναλαμβάνει
την ανάγκη να συνεχιστεί η πλήρης εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Πρέπει επίσης να κάνει μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά και να πάρει μέτρα για να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τις μειώσεις των συντάξεων αλλά και να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ζητάει εξάλλου η Ελλάδα να συμμορφωθεί πλήρως με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, με σαφή αναφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, την αγορά γάλακτος και του ψωμιού.

Στην αγορά εργασίας, πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις μαζικές απολύσεις, με βάση το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που προτείνουν οι θεσμοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα