Σε εξέλιξη η συνάντηση Ch. Lagarde - Γ. Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 02:12

Ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα στην Ουάσιγκτον η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Christine Lagarde. Στη συνάντηση μετέχει επίσης ο Paul Thomsen και ο πρώην αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτης Ρουμελιώτης,

που συνοδεύει τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, η κα Lagarde και ο κ. Thomsen έφθασαν πρώτοι στην έδρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στη Ουάσιγκτον και μετά από λίγο (στις 1:00 το πρωί ώρα Ελλάδας) υποδέχθηκαν τον υπουργό Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης προσερχόμενος δεν πραγματοποίησε δηλώσεις στους δημοσιογράφους που ήταν συγκεντρωμένοι έξω από το ΔΝΤ.

Η συνάντηση αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ- ΜΠΕ, να διαρκέσει αρκετή ώρα. Μετά την ολοκλήρωσή της και εξερχόμενος του κτιρίου του ΔΝΤ, ο κ. Βαρουφάκης θα προβεί σε δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

Νωρίτερα, σε δημοσίευμά του με τίτλο "Στη 1 π.μ. το ραντεβού Lagarde – Βαρουφάκη στην Ουάσιγκτον" το Capital. gr, μετέδιδε:

Στις 1πμ ώρα Ελλάδας (6μμ ώρα Ουάσιγκτον) ξεκινά το έκτακτο ραντεβού της επικεφαλής του ΔΝΤ Christine Lagarde με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ Γιάνη Βαρουφάκη. Αποφασίστηκε να γίνει ανήμερα Κυριακή του καθολικού Πάσχα και λίγες μόνο ημέρες πριν την υποχρέωση της Ελλάδας να καταβάλλει δόση 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ (9/4), υπό ασφυκτικότατες συνθήκες για τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου.

Κυβερνητικές πηγές πάντως αναφέρουν ότι το αντικείμενο της συνάντησης δεν είναι μόνο η δόση αλλά η γενικότερη «σχέση» με το ΔΝΤ. Επί τάπητος θα τεθούν, επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να προωθήσει «το συντομότερο δυνατόν» η κυβέρνηση εξηγώντας ότι υπάρχει συμφωνία με το ΔΝΤ μέχρι το α’ τρίμηνο του 2016.

Θα πραγματοποιηθεί "μια άτυπη συζήτηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της ελληνικής κυβέρνησης" αναφέρεται από το ΥΠΟΙΚ. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν τον «σκληρό» του ρόλο στις διαπραγματεύσεις αλλά και την επιμονή του σε μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό, στο ασφαλιστικό και στο εργασιακό.

Η συνάντηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε συζητηθεί για να λάβει χώρα κατά τη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ (17- 19/4), αλλά επιχειρήθηκε να έρθει νωρίτερα καθώς ενδεχομένως να μην υπάρχει τότε αρκετός χρόνος, αλλά και εν όψει του EWG της προσεχούς Τετάρτης. Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αντικείμενο είναι οι μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ συνοδεύει ο πρώην Ευρωβουλευτής και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, αλλά και φερόμενος ως στέλεχος που θα αναλάβει σημαντική θέση στο ΤΧΣ, κ. Π. Ρουμελιώτης. Η σημαντική του εμπειρία στις διαπραγματεύσεις τα προηγούμενα χρόνια φέρεται από αρμόδια στελέχη να έχει ειδική σημασία στην συνάντηση.

Δεν αποκλείουν πηγές του ΥΠΟΙΚ μετά την συνάντηση να υπάρξουν επίσημες δηλώσεις.

Κύκλοι του ΥΠΟΙΚ αναφέρουν ότι το ραντεβού κλείστηκε τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο υπουργός αναχώρησε το πρωί της Κυριακής.

Τη Δευτέρα, 6 Απριλίου, ο κ. Βαρουφάκης θα συναντηθεί και με αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, με τον υφυπουργό Οικονομικών για τις Διεθνείς Υποθέσεις κ. Nathan Sheets (σημ. o Υπουργός Οικονομικών κ. Jack Lew απουσιάζει σε προγραμματισμένες διακοπές), ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με την κα Caroline Atkinson, σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα επί διεθνών οικονομικών θεμάτων και εθνικής ασφάλειας.

Σημειώνεται επίσης ότι ΔΝΤ σε λίγες ημέρες 17-19 Απριλίου διοργανώνει την εαρινή του Σύνοδο, συγκεντρώνοντας την «ηγεσία» των … «θεσμών».

Τα λεφτά

Στο πακέτο δόσεων που διεκδικεί η κυβέρνηση με την 4μηνη παράταση, συνολικού ύψους 7,2 δις. ευρώ, περιλαμβάνονται 3,5 δισ. ευρώ εκκρεμών -από το 2014- δόσεων του ΔΝΤ.

Ωστόσο, πέραν αυτών, από το 2014 εκκρεμούν ακόμα επιπλέον δόσεις 3,5 δις. ευρώ. Συνολικά προβλέπονται 15 δισ. ευρώ έως και το 2016.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης επισήμανε ότι θα ζητηθεί από τον ΥΠΟΙΚ η επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-πιστωτές. Θα ζητήσει από την επικεφαλής του ΔΝΤ να επιτευχθεί πιο γρήγορα λύση του ελληνικού προβλήματος. «Αν κριθεί απαραίτητο να πάνε δυο-τρία πράγματα πιο πίσω χρονικά, αυτό πρέπει να γίνει», προσέθεσε, τη στιγμή που υπάρχουν πληροφορίες πως η κυβέρνηση επιζητεί την μετάθεση της διαπραγμάτευσης για τα ακανθώδη ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών για τον Ιούνιο,προκειμένου να επιτευχθεί μια ενδιάμεση συμφωνία στα υπόλοιπα μέτωπα.

Υπο - δόση, 1,2 και 1,9 δις ευρώ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιβεβαίωσε εκ νέου ότι η δόση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα πληρωθεί κανονικά στις 9 Απριλίου.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο ΥΠΟΙΚ στο παρελθόν έχει προτείνει η Ελλάδα από το πακέτο των δόσεων των 7,2 δις ευρώ να μην λάβει η ίδια το 1,9 δις ευρώ των κερδών ομολόγων κεντρικών τραπεζών αλλά τα λεφτά αυτά θα δοθούν κατ ευθείαν στο ΔΝΤ.

Επίσης υπενθυμίζεται ότι πλέον υπάρχει και αίτημα επιστροφής 1,2 δις ευρώ από το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ των 11,9 δις ευρώ που έχει επιστραφεί στο ESM…

Την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση απέστειλε στους «θεσμούς» συμπληρωματικό κείμενο μεταρρυθμίσεων 24 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει προτεινόμενα μέτρα όχι μόνο για το 2015 (4,68- 6,1 δις ευρώ) αλλά και μέτρα που μπορεί να φέρουν έως 5,49 δις ευρώ το 2016, μεταξύ των οποίων και παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ με όφελος 58 εκατ. ευρώ.

*Διαβάστε ακόμη:
- Α. Φλαμπουράρης: Θα ζητήσουμε από το ΔΝΤ επιτάχυνση της διαπραγμάτευσης
- Με τον Π. Ρουμελιώτη ο Γ. Βαρουφάκης στην Ουάσιγκτον

Keywords
Τυχαία Θέματα