Σε εξέλιξη η άσκηση «Καμπέρος 2014»

Η μεγαλύτερη άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας διεξάγεται σήμερα, με την κωδική ονομασία «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014». Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες εκπαιδευτικές δραστηριότητες της Π.Α., η οποία προβλέπει την εκτέλεση βολών με πραγματικά πυρομαχικά, από όλα τα διαθέσιμα μαχητικά αεροσκάφη των Πολεμικών Μονάδων, τόσο με κατευθυνόμενα όπλα αέρος - εδάφους , όσο και με βόμβες γενικής χρήσεως. Επίσης στο πλαίσιο της άσκησης θα διεξαχθούν το σύνολο των αεροπορικών αποστολών (αναγνώριση, αναχαίτιση, καταδίωξη και βομβαρδισμός), ενώ θα συμμετάσχουν και επιθετικά ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ

του Στρατού Ξηράς.


Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος θα μεταβεί στο Πεδίο Βολής Κρανέας Ελασσόνας, προκειμένου να παρακολουθήσει την Άσκηση «ΚΑΜΠΕΡΟΣ 2014». Τον Δ. Αβραμόπουλο θα συνοδεύουν ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς.

Ο Δημήτριος Καμπέρος (1883-1942) υπήρξε από τους πρωτοπόρους της Πολεμικής Αεροπορίας στην Ελλάδα. Στις 13 Μαϊου 1912 πραγματοποιεί την πρώτη πτήση με στρατιωτικό αεροπλάνο στην Ελλάδα. Στις 11 Οκτωβρίου 1912 εκτέλεσε την πρώτη του αναγνωριστική αποστολή κατά την έναρξη του Α' Βαλκανικού Πολέμου. Με το πέρας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1918) απασχολήθηκε ως εκπαιδευτής νέων αεροπόρων και για ένα διάστημα διατέλεσε διοικητής της Σχολής Ικάρων. Πέθανε από κακουχίες και ασιτία την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Χρήστος Καπούτσης

Keywords
Τυχαία Θέματα