Σε εξέλιξη η άσκηση Noble Dina 14

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη τριεθνής στρατιωτική άσκηση (ΗΠΑ-Ισραήλ- Ελλάδα) με την κωδική ονομασία Noble Dina 14, η οποία έχει ξεκινήσει από τις 26 Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τις 10 Απριλίου.

Συμμετέχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας της Ελλάδος των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Δεν πρόκειται για μια συνηθισμένη στρατιωτική άσκηση, αφού περιέχει και πολύ συγκεκριμένα πολιτικά και διπλωματικά μηνύματα, που σχετίζονται με τις γενικότερες γεωπολιτικές
εξελίξεις και την ενεργειακή πολιτική.

Μια προσεχτική ανάλυση των αντικειμένων και σεναρίων της άσκησης, είναι αρκετή για να υποστηριχτεί η άποψη, ότι πρόκειται για μια «ξεχωριστή» πολιτικο-στρατιωτική κίνηση στην «μεγάλη γεωπολιτική σκακιέρα».

Η αξιοποίηση των υδρογονανθράκων που έχουν εντοπιστεί στην Κυπριακή και Ισραηλινή ΑΟΖ, γίνεται με τη συμμετοχή ισραηλινών, αμερικανικών κ.α. ιδιωτικών εταιριών.

Επίσης, από τα μεγάλα ζητούμενα είναι και η ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η αναβαθμισμένη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ , με την παρότρυνση των ΗΠΑ, είναι ενταγμένη στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων (διπλωματικών, οικονομικών και ενεργειακών) και των τεσσάρων κρατών.

Χώρος ανάπτυξης της άσκησης είναι σχεδόν ολόκληρη η περιοχή της Αν. Μεσόγειου, κυρίως όμως από την Κρήτη έως την Χάιφα. Η άσκηση περιλαμβάνει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, ανθυποβρυχιακές επιχειρήσεις (ASW), κινήσεις μονάδων επιφανείας (ελιγμούς), εκκενώσεις περιοχών, άμεση ανταπόκριση σε έκτακτη ανάγκη, εκκένωση περιοχών, καταπολέμηση πυρκαγιών σε πλοία.

Επίσης, όπως αναφέρεται από Ισραηλινούς, περιλαμβάνει και την από κοινού δράση ομάδων υποβρυχίων καταστροφέων και άλλων ειδικών από τις 3 χώρες, με σενάρια που αφορούν την ασφάλεια λιμενικών εγκαταστάσεων. Για το σκοπό αυτό, συμμετέχει , για πρώτη φορά σε τέτοια μεγάλη άσκηση η νεοσύστατη ισραηλινή μονάδα υποβρυχίων κομάντος «Snapir», η οποία εξειδικεύεται στην ασφάλεια λιμένων με αποστολές επιφανείας και υποβρύχιες και με έμφαση στην αντιτρομοκρατική δράση.

Η συνεκπαίδευση Ελλήνων και Ισραηλινών και η εμφάνιση της SNAPIR , σχετίζεται και με την διασφάλιση της αεροναυτικής βάσης της Σούδας (Κρήτη) από τρομοκρατικές ενέργειες. Στην άσκηση συμμετέχουν πολεμικά πλοία επιφανείας και υποβρύχια, ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη F-16 και F-15, από Ελλάδα και Ισραήλ , ενώ οι ΗΠΑ συμμετέχουν με πλοία και άλλα μέσα, κυρίως Ηλεκτρονικού Πολέμου του 6ου Στόλου, που εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας. Και πιο συγκεκριμένα, από αμερικανικής πλευράς στην άσκηση συμμετέχουν τα αντιτορπιλικά κλάσεως Arleigh Burke, USS Donald Cook (DDG 75) και το πλοίο λογιστικής υποστήριξης - πετρελαιοφόρο USNS Lenthall (T-AO 189), αερομεταφερόμενο σύστημα Ηλεκτρονικού Πολέμου, ιπτάμενο τάνκερ για εναέριο ανεφοδιασμό μαχητικών αεροσκαφών, καθώς επίσης και αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3.

Χρήστος Καπούτσης
Keywords
Τυχαία Θέματα