Σε αργούς ρυθμούς οι διαπραγματεύσεις

Παρότι η Αθήνα εκτιμούσε ότι η συμφωνία είναι θέμα ημερών καθώς υπήρχε σύγκλιση στο μεγαλύτερο μέρος των θεμάτων, οι εταίροι ψαλιδίζουν τις προσδοκίες για άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας λέγοντας ότι οι ρυθμοί της διαπραγμάτευσης προχωρούν αργά, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν διαφωνίες στην ελληνική πρόταση για αλλαγή στους συντελεστές ΦΠΑ. Σήμερα εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι εκ του σύνεγγυς διαπραγματεύσεις των θεσμών με την ελληνική πλευρά στις Βρυξέλλες.Eν

τω μεταξύ, καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης Ελλάδας - θεσμών κρίνεται η συνεδρίαση της ΕΚΤ σήμερα Τετάρτη, όπου θα αποφασισθεί αφενός το εάν θα υπάρξει ανανέωση του ELA για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά και το τι θα συμβεί με την απομείωση της αξίας των ενεχύρων που δίνουν τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε την πληροφορία για ενστάσεις των εταίρων στο προτεινόμενο καθεστώς ΦΠΑ καθώς εκτιμούν ότι οι χαμηλότεροι συντελεστές για πληρωμές με πλαστικό χρήμα θα οδηγήσουν σε απώλεια φορολογικών εσόδων. Την ίδια ώρα οι πληροφορίες από τις επαφές των τελευταίων ωρών λένε ότι οι Θεσμοί πιέζουν για έναν βασικό συντελεστή 19% ως 20%.

«H τρόικα εσωτερικού απέρριψε τις προτάσεις μας για τον ΦΠΑ. Το Brussels Group όμως θα τις συζητήσει Τετάρτη και Πέμπτη στις Βρυξέλλες» σχολίασε μέσω Twitter ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης. Νωρίτερα για λανθασμένη πολιτική που ακολουθούν τα τελευταία πέντε στο θέμα της ελληνικής κρίσης, την οποία για πολιτικούς λόγους δεν παραδέχονται έκανε λόγο ο κ Βαρουφάκης, μιλώντας σε Συνέδριο για την ελληνική οικονομία. Είπε ότι η επόμενη δόση δεν είναι για τη χώρα μας αυτοσκοπός, ούτε είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να πηγαίνουμε από μνημόνιο σε μνημόνιο και από δάνειο σε δάνειο.

Την ίδια ώρα Μέρκελ και Ολάντ που επιβεβαίωσαν ότι τα συναντηθούν με τον Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο της Ρίγα ζήτησαν επιτάχυνση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης. Πιο αιχμηρός ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα προχωρούν πολύ αργά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε κλειστή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών. Σύμφωνα με πληροφορίες μίλησε για «κάποια πρόοδο σε επιμέρους ζητήματα», εξέφρασε ωστόσο τη θέση ότι οι συζητήσεις συνολικά προχωρούν αργά και δεν έχουν φτάσει ακόμη σε καθοριστικό σημείο. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνεται συζήτηση για ένα «σχέδιο Β» ούτε για τρίτο πακέτο.


«Δεν είναι πιθανή η επίτευξη συμφωνίας με την Ελλάδα μέσα σε αυτή την εβδομάδα», στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλούμ.
Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει σημειώσει «κάποια πρόοδο» στις συνομιλίες με τις ελληνικές αρχές με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας, ωστόσο το Ταμείο πρέπει να λάβει επίσης υπόψη του τις απόψεις της ευρύτερης διεθνούς κοινότητας.


Στη δυνατότητα σύγκλησης ενός έκτακτου Eurogroup το οποίο θα εγκρίνει την εκταμίευση νέας χρηματοδότησης για την Ελλάδα, αναφέρεται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt. Παράλληλα, σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να έχει παρουσιάσει, για πρώτη φορά, μία ουσιαστική λίστα μεταρρυθμίσεων, σημαντικά πιο εκτεταμένη σε σχέση με ό,τι είχε παρουσιάσει έως τώρα.


Εάν υπήρχε πολιτική βούληση από τους εταίρους η συμφωνία θα μπορούσε να είχε κλείσει προ πολλού, έλεγαν χθες πηγές της κυβέρνησης, ενώ την ίδια ώρα διέψευδαν ότι ο πρωθυπουργός είπε χθες στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ πως «η κυβέρνηση διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζονται οι αντιδράσεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ για τους χειρισμούς της κυβέρνησης.


«Η ΝΔ δεν μπορεί να τοποθετηθεί επί ανύπαρκτης ακόμη συμφωνίας» επισημαίνει η ομόφωνη απόφαση του άτυπου Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, που μένει στη γραμμή του Αντώνη Σαμαρά, και κάνει λόγο για «ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του μνημονίου μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας». Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «μία μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από μη συμφωνία». Η ανακοίνωση τονίζει ότι η καθυστέρηση στη σύναψη συμφωνίας έχει μεγάλο κόστος για τη χώρα και το λαό. Προσθέτει ότι η ΝΔ στηρίζει πολιτικές που προωθούν την ανάπτυξη, ενισχύουν την παραγωγικότητα και τις θέσεις εργασίας που σήμερα απειλούνται από την ανεύθυνη και ασυνάρτητη πολιτική της κυβέρνησης.

Να ξεκόψει από τις εσωκομματικές φωνές που επιθυμούν ρήξη με τους εταίρους, και να λάβει τις αποφάσεις του με βάση την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας για παραμονή στην ευρωζώνη, ζητάει από τον Αλέξη Τσίπρα Το Ποτάμι. «Η πίεση από την αριστερίστικη αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για ρήξη και επιστροφή στη δραχμή, αυξάνεται όσο περνούν οι μέρες. Η χώρα δεν μπορεί να παραμένει δέσμια των εσωκομματικών συσχετισμών του ΣΥΡΙΖΑ και των ενδοκυβερνητικών ισορροπιών με τον ακροδεξιό εταίρο» τονίζει .


«Θα ήταν πραγματικά ωφέλιμο για τη χώρα σ’ αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ο λάιφ στάιλ χομπίστας της πολιτικής να συμβάλει δημιουργικά με συγκεκριμένες θέσεις και σαφείς προτάσεις, αντί να κάνει συνεχώς υποδείξεις στον πρωθυπουργό με ποιους να κυβερνά» τόνισε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάνοντας λόγο για θολό Ποτάμι, του οποίου ο "αρχηγός" βρίσκεται σε μόνιμη κρίση παραληρηματικού μεγαλείου».

Keywords
Τυχαία Θέματα