Σε ακρόαση για χρέη σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ

Σε ακρόαση από την Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καλούνται την ερχόμενη Δευτέρα οι εκπρόσωποι του ομίλου Worldwide Energy Limited, ιδιοκτήτη των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power για το ζήτημα των χρεών τους προς τη ΔΕΗ και το ΔΕΣΜΗΕ.

Οι

προσπάθειες που έγιναν σήμερα για καταβολή μέρους των οφειλών δεν καρποφόρησαν, μεταξύ άλλων επειδή οι λογαριασμοί του ομίλου παραμένουν δεσμευμένοι με βάση τις διατάξεις του νόμου 3691/2008 για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Την ίδια ώρα η ΓΕΝΟΠ ζητά την παρέμβαση του εισαγγελέα ενώ ο όμιλος Worldwide Energy Limited υποστηρίζει σε ανακοίνωση ότι οι δύο εταιρίες διεκδικούν από το ΔΕΣΜΗΕ, τη ΡΑΕ και λοιπούς κρατικούς φορείς ποσά που υπερβαίνουν τα 340 εκατ. ευρώ για «παρατυπίες, στρεβλώσεις και υπερχρεώσεις τους».

Η ΓΕΝΟΠ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ότι το αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας δεν προσφέρεται για κερδοσκοπικά παιχνίδια και καλεί τον Εισαγγελέα «να παρέμβει και να εξετάσει σε βάθος πως και γιατί και κάτω από ποιες συνθήκες οι κύριοι αυτοί ελεύθεροι και ανενόχλητοι προσφέροντας αέρα κοπανιστό φέσωσαν τον διαχειριστή του δικτύου κατά 67 εκατ. Euro και τον ΔΕΣΜΗΕ κατά 120 εκατ. Euro». Υποστηρίζει ακόμη ότι αν οι 200.000 πελάτες των δύο εταιριών επιστρέψουν στη ΔΕΗ, η οποία είναι υποχρεωμένη εκ του νόμου να τους τροφοδοτεί ως «τελευταίο καταφύγιο», θα είναι αναγκασμένη να κάνει ακόμα μεγαλύτερες εισαγωγές και αγορές από τρίτους, κάτι που κατά τη ΓΕΝΟΠ θα της κοστίσει πανάκριβα.

Ο όμιλος των εταιριών αναφέρει από την πλευρά του ότι έχει καταθέσει καταγγελίες στη ΡΑΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ενέργειας και Ανταγωνισμού, καθώς και αγωγές και μηνύσεις κατά της Διοίκησης του ΔΕΣΜΗΕ, η εκδίκαση των οποίων εκκρεμεί, με τις οποίες διεκδικεί ποσά άνω των 340 εκατ. ευρώ μεταξύ άλλων για υπερχρεώσεις της κατανάλωσης ενέργειας, λανθασμένους υπολογισμούς, αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της ΔΕΗ κ.α. Ο όμιλος διεκδικεί αποζημίωση μεταξύ άλλων και για το φόρο που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο στο φυσικό αέριο. Καταλήγει δε υποστηρίζοντας ότι «Η υπονόμευση της λειτουργίας της αγοράς ενέργειας από ανταγωνιστικά συμφέροντα άλλων κλάδων στον χώρο της ενέργειας, μονοπωλιακές πρακτικές, παρατυπίες, ρυθμιστικές στρεβλώσεις καθώς και συνδικαλιστικές προπαγάνδες υφίσταται από την αρχή της απελευθέρωσής της».

Keywords
Τυχαία Θέματα