Σε αδιέξοδο τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

200.000 στεγαστικά δάνεια συνολικού ύψους 16,4 δισ. ευρώ βρίσκονται ήδη σε οριστική καθυστέρηση, ενώ ακόμη 500.000 δάνεια συνολικού ύψους περίπου 50 δισ. ευρώ, παρουσιάζουν καθυστέρηση έως και τέσσερις μήνες στην αποπληρωμή των δόσεων, σύμφωνα με στοιχεία των καταναλωτικών ενώσεων. Χαρακτηριστικό του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά είναι το γεγονός πως τα Ειρηνοδικεία της χώρας, λόγω των μαζικών προσφυγών των δανειοληπτών, δίνουν πλέον δικάσιμες ημερομηνίες για το 2020. Η μείωση των επιτοκίων και η διευκόλυνση της αποπληρωμής των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέτρο της κυβέρνησης συνευθύνης, η οποία δεσμεύθηκε για τη ρύθμιση αυτών των δανείων, εκτιμά η ΔΗΜΑΡ.

Το σύνολο κάθε ρυθμισμένης δόσης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 25% των συνολικών παρουσών εισοδημάτων των νοικοκυριών, ενώ για τους ανέργους πρέπει να υπάρξει περίοδος χάριτος, ανφέρεται σε ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ με την εκτίμηση πως περικοπή των δανείων πρέπει να γίνει με τον ορισμό ενός ορίου κέρδους πάνω από το αρχικό δάνειο και με τον συνυπολογισμό του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών κατοικιών (πρώτη με προσωπική η οικογενειακή διαβίωση) έως το 2016 πρέπει να θεωρηθεί αυτονόητη, στόχος πρέπει να είναι μια βιώσιμη διαδικασία αποπληρωμής ώστε τα νοικοκυριά να διατηρήσουν τις ιδιοκτησίες, οι τράπεζες να ξεφύγουν από τον κίνδυνο των κόκκινων δανείων και η οικονομία να ενισχυθεί μέσω της αύξησης της κατανάλωσης, καταλήγει η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ για την ελάφρυνση των νοικοκυριών από τις επιβαρύνσεις των τραπεζικών δανείων.

Την ίδια ώρα, κούρεμα των δανείων που βαρύνουν νοικοκυριά αλλά και επιχειρήσεις στην Ευρώπη ζητά το ΔΝΤ, προειδοποιώντας ότι εάν το πρόβλημα των υψηλών χρεών του ιδιωτικού τομέα δεν αντιμετωπιστεί, η όποια προσπάθεια ανάκαμψης θα υπονομευτεί.

Οι προσωπικές απόψεις στελεχών του ΔΝΤ, δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, απαντούν στελέχη του Υπουργείου Ανάπτυξης, κλείνοντας τη συζήτηση για πιθανό κούρεμα των χρεών

Σε αυτό το κλίμα, ανάσα για πολλούς δανειολήπτες μπορεί να δώσει πλέον, το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει 4ετες πάγωμα των δόσεων που αφορορούν στην εξόφληση κεφαλαίου. Κατά τη διάρκεια της ρύθμισης θα πληρώνονται μόνο τόκοι. Στο μέτρο μπορούν να υπαχθούν όσοι έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ μειωμένο κατά 35% την τελευταία τριετία, καθώς επίσης άνεργοι, πολύτεκνοι, μακροχρόνια πάσχοντες και άτομα με αναπηρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα