Σαρωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό

Προάγγελος σαρωτικών ανατροπών στο ασφαλιστικό το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα. Μεγαλύτερο από το αρχικά υπολογιζόμενο θα είναι το εύρος των άμεσων περικοπών στις συντάξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα επηρεαστούν και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ με κλιμακούμενο ποσοστό μείωσης, καθώς για τον υπολογισμό των 1.000 ευρώ θα λαμβάνεται υπόψη το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, ενώ οι μειώσεις δεν θα υπολογίζονται επί των ποσών που έχουν προκύψει μετά τις αλλεπάλληλες περικοπές των τελευταίων ετών αλλά επί του αρχικού ποσού της σύνταξης που λάμβαναν οι δικαιούχοι.

Το

πόρισμα περιλαμβάνει πρόταση για χορήγηση της βασικής σύνταξης με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για καθιέρωση ενιαίων όρων ασφάλισης και συνταξιοδότησης για τους προ και τους μετά το 1993 ασφαλισμένους με επαν-υπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Εν τω μεταξύ στην τελική ευθεία βρίσκεται η σύνταξη της υπουργικής απόφασης για τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης με βάση τον τελευταίο νόμο στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης σύμφωνα με την οποία έως το 2022 οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται κατά περίπτωση από 6 μήνες έως και 17 έτη επιπλέον εργασίας με στόχο το ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης να φτάσει τα 67 έτη και το κατώτερο τα 62 με παράλληλη όμως συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης.

Μείωση των υφιστάμενων συντάξεων κατά 30-40% αν δεν καταστεί βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα, προέβλεψε μιλώντας στην τρόικα του Αθήνα 9.84 ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Επισυνάπτεται το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών

Keywords
Τυχαία Θέματα